Veľká noc prinesie prudké ochladenie a sneženie opäť aj do nižších polôh

Peter Minárik

Pred Veľkou nocou zažívame veľmi teplý charakter počasia, ktorý počas dnešného dňa bude panovať na mnohých miestach nášho územia. Veľká noc však prinesie zvrat a to v podobe výraznejšieho ochladenia.

Teploty sa opäť začali dostávať až ku hranici +20 °C. Za takéto veľmi vysoké teploty môže príliv teplého vzduchu, ktorý sa nad naše územie dostáva od juhozápadu.

Podobne teplo bude aj dnes, pričom dnes by malo byť najteplejšie. Teploty budú v najteplejších oblastiach nášho územia prekonávať aj hranicu +20 °C a veľmi teplo bude na severe krajiny.

So začiatkom Veľkej noci sa však s teplým počasím musíme rozlúčiť. Prenikne ku nám chladný vzduch a teploty sa prepadnú poriadne nadol. Na pôvodné hodnoty sa vrátia po Veľkej noci.

Veľká noc bude studená

K zmene počasia dôjde už na Veľký piatok. Cez naše územie začne od severozápadu postupovať studený front na ktorom sa budú vytvárať početné prehánky a ojedinele hrozia aj búrky. Výrazné zrážky sa však neočakávajú.

Čo bude výrazné je ochladenie, ktoré tento studený front prinesie. Za studeným frontom k nám totiž od severozápadu začne prenikať chladnejší vzduch.

Ešte v piatok sa teploty príliš nezmenia, ale úplne iné to bude v sobotu. Na severe sa budú teploty pohybovať od +3 do +7 °C a na západe, či na juhu územia od +7 do +15 °C. Ochladzovanie pritom bude pokračovať aj v nedeľu, kedy teploty poklesnú o ďalšie 2 °C.

Maximálna denná teplota v nedeľu
Maximálna denná teplota v nedeľu

Vráti sa aj sneh

Počas Veľkej noci treba na našom území počítať aj so zrážkami. Tie sa budú vyskytovať najmä na severe. Vplyvom ochladenia poklesne hranica sneženia, ktorá sa bude pohybovať okolo výšky 600 metrov.

V noci a ráno však bude hranica sneženia klesať aj do nižších polôh a tak sa ráno aj obývané oblasti severného Slovenska môžu ocitnúť so snehovou nádielkou.

Veľká noc teda bude chladná, no po Veľkej noci by sa malo na naše územie vrátiť teplé počasie s pomerne vysokými teplotami.