Veľká tragédia v Tatrách: Dvoch skialpinistov zasypala lavína, jeden neprežil

Veronika Salayová

Dvoch skialpinistov zasypala lavína v Západných Tatrách − jeden z nich, len 25-ročný skialpinista, pod vrstvou snehu neprežil. 

Horskí záchranári boli včera požiadaní o pomoc skialpinistom, ktorý lyžoval dole z Holého vrchu do Kamenistej doliny spolu s dvoma kolegami. Skialpinisti lyžovali žľabom, ktorý sa v spodnej časti zužuje a vytvára terénnu pascu.

Následne spustili lavínu, ktorá dvoch z nich zasypala. Dvaja skialpinisti  boli úplne zasypaní, teda celkom pod povrchom lavíny, informuje Horská záchranná služba (HZS).

Horskí záchranári hneď po prijatí správy požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu. Na heliporte v Starom Smokovci nastúpili do vrtuľníka dvaja horskí záchranári a spoločne leteli do Kamenistej doliny.

„Nezasypanému skialpinistovi sa pomocou lavínového vyhľadávača podarilo nájsť najskôr jedného kamaráta, ktorý bol približne 1 m hlboko. Po vykopaní bol krátko dezorientovaný z nedostatku kyslíka, ale hneď sa u neho spontánne obnovili životné funkcie. Ľahšie zranenú mal jednu dolnú končatinu,“ uvádza HZS.

Mladému lyžiarovi už nevedeli pomôcť

Obaja spoločne pokračovali v hľadaní ďalšieho kamaráta. Ten bol zasypaný v hĺbke 1,5 m a po vykopaní neboli u neho prítomné životné funkcie, preto začali s jeho oživovaním, ako ďalej uvádza HZS.

Po prílete vrtuľníka lekár VZZS spoločne so záchranármi HZS pokračovali v oživovaní, žiaľ, bezúspešne. Následne boli transportovaní na Podbánske, kde zraneného prevzala posádka RZP na prevoz do nemocnice.

Telesné pozostatky 25-ročného skialpinistu boli odovzdané príslušníkom Polície a obhliadajúcemu lekárovi.

Podmienky v horách sú dosť nebezpečné, varuje Horská záchranná služba, pretože podklad tvorí tvrdá až zľadovatená vrstva snehu na ktorý napadla vrstva nového snehu.

Aj keď nového snehu nie je veľa, vplyvom vetra boli všetky vrcholové a hrebeňové partie sfúkané a sneh bol naviaty do žľabov, kde sa vytvorili snehové vankúše. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd