Veľký čínsky experiment: Čína plánuje meniť počasie!

Čína Veronika Salayová

Čína zverejnila svoje najnovšie zámery – plánuje totiž masívne ovplyvňovať počasie. Prišla s experimentálnymi programami, ktoré spôsobujú zrážky či zaženú krupobitie a pod. 

Čína na začiatku decembra predstavila svoj veľký projekt, ktorý vzbudil aj isté obavy a rozporuplné názory. Veľmoc chce začať ovplyvňovať počasie na rozlohe viac ako 5,5 milióna štvorcových kilometrov, čo je viac ako 1,5-násobok celkovej veľkosti Indie.

Podľa vyhlásenia štátnej rady bude mať Čína do roku 2025 rozvinutý systém úpravy počasia vďaka prielomom vo výskumoch a kľúčovým technológiám. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že program pomôže pri zmierňovaní následkov katastrof, pri požiaroch, pri vysokých teplotách alebo pri suchu, čo by malo celkovo napomôcť hlavne poľnohospodárstvu. 

Čína sa už dlho snaží kontrolovať počasie, aby chránila svoje poľnohospodárske oblasti. Doposiaľ investovala viac ako 1,34 miliárd dolárov za rôzne programy, ktoré dokázali „upraviť“ počasie. 

V minulom roku podľa štátnej tlačovej agentúry pomohla úprava počasia znížiť 70 % škôd spôsobených krupobitím v západnej oblasti Číny v Sin-ťiangu, čo je kľúčová poľnohospodárska oblasť pre krajinu. 

Čína v tomto odbore experimentuje už 10 rokov. V západnom svete sú cielené zmeny počasia zatiaľ skôr kontroverznou témou, pričom vedci varujú pred krátkodobými aj dlhodobými následkami takýchto úprav počasia. 

Prvým známym prípadom ovplyvňovania počasia boli olympijské hry v Pekingu, kedy Čína zabezpečila krásne jasné počasie počas hier. Toto ovplyvňovanie počasia funguje tak, že sa malé množstvo jodidu strieborného vstrekne do mrakov, prebehne chemická reakcia a následne z mraku zaprší. 

Názory ohľadom takéhoto „očkovania“ mrakov sú veľmi rôznorodé a protichodné. Niektorí odborníci sú toho názoru, že by takáto technológia teoreticky mohla pomôcť znížiť globálne teploty. Na druhej strane môžu mať aj veľké nepredvídané následky a mnoho odborníkov sa obáva toho, čo by sa mohlo v budúcnosti stať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd