Veterná búrka Ignatz odchádza. Zabila 5 ľudí a desiatky zranila. Kde fúkalo najviac?

Peter Minárik

Víchrica Ignatz, ktorá od uplynulej polnoci sužovala mnohé európske štáty v týchto chvíľach odchádza a vietor začína pomaly slabnúť vo všetkých krajinách. Za sebou zanechala materiálnu spúšť, niekoľkých zranených a celkovo 5 obetí.

Európu počas dnešného dňa pustošila víchrica Ignatz, ktorá na nohy postavila záchranné zložky v mnohých európskych štátoch. Plné ruky mali najmä hasiči, ktorí odstraňovali popadané stromy a nenudili sa ani energetici, ktorí sú stále v teréne a snažia sa obnoviť elektrinu desiatkam tisícom domácností.

Pôvodne to vyzeralo na to, že varovania, ktoré vydalo hneď niekoľko európskych štátov ušetria životy, ale podvečer prišli zlé správy z Poľska, kde víchrica dorazila ako do posledného štátu. Z Poľska hlásia aj najväčší počet obetí.

Víchrica najskôr udrela na Francúzsko a Benelux

Už včera večer začal vietor silnieť v Bretónsku na pobreží Atlantického oceána, kde nárazy vetra dosahovali rýchlosť až 130 km/h. V priebehu ranných hodín sa rozfúkalo aj v oblasti Lamanšského prielivu, kde boli zaznamenané z celej Európy vôbec najsilnejšie nárazy vetra.

V pobrežnej stanici Fécamp na severe Francúzska bol zaznamenaný náraz o sile 175 km/h. Veterno bolo prakticky v celom severnom Francúzsku a to vrátane Paríža, kde nárazy vetra dosahovali rýchlosť až okolo 100 km/h.

Počas noci sa na okraji tlakovej níže tvorili búrky, ktoré do Holandska priniesli až dve tornáda. Najsilnejšie tornádo malo silu F1 a našťastie si nevyžiadalo žiadne ľudské obete. Z Holandska hlásia len niekoľkých zranených. Tornádo zaznamenali na holandsko-nemeckom pohraničí, v blízkosti mesta Heerenberg a v noci udrelo aj v oblasti mesta Barendrecht na Dolnom Rýne. Silný vietor sa následne presúval z Francúzska smerom do Nemecka, kde v plnej sile udrel v ranných hodinách.

V Nemecku ma víchrica jednu obeť

Najsilnejší náraz vetra zaznamenali Nemci v oblasti vrchu Feldberg v Bádensku-Württembersku. Meteorológovia tu namerali až 166 km/h. Ide o druhý najsilnejší poryv vetra z celej Európy. Spomedzi nižších polôh boli zaznamenané najsilnejšie nárazy vetra v Drážďanoch - 119 km/h, v Nossene (Sasko) - 115 km/h a v Lipsku - 112 km/h.

Víchrica v Nemecku odstavila dopravu hneď na niekoľkých železničných tratiach a bohužiaľ si vyžiadala aj prvú obeť. Je ňou muž, ktorý šoféroval na ceste medzi Elendom (Sasko -Anhaltsko) a Braunlage, kde spadol na neho strom.

Viac ako štvrť milióna Čechov bolo bez elektriny

Popoludní sa víchrica prihnala aj do susedného Česka a najviac bola postihnutá západná časť krajiny. Silný vietor páchal škody prakticky v celých Čechách. Postupne odstrihol od dodávok elektrickej energie viac ako 300-tisíc českých domácností. Energetici v Česku ešte v týchto chvíľach odstraňujú následky škôd.

Na nohách boli aj hasiči. Tí evidujú v súvislosti s počasím do 18:00 viac ako 3 200 výjazdov. Pre porovnanie v bežnom dni po celom Česku zasahujú celkovo priemerne okolo 345 krát. Hasiči odstraňovali predovšetkým popadané stromy a strhnuté strechy. Problémy nastali v doprave. V Čechách bola znížená rýchlosť vlakov pre prípad možnej prekážky na trati vplyvom čoho naberali vlaky meškania. Na viac ako dvadsiatke tratí bola zastavená prevádzka pre popadané stromy. 

Najsilnejší vietor namerali na Snežke, kde poryv vetra dosiahol 158 km/h. Na Milešovke v Krušných horách namerali poryv vetra o sile 131 km/h. Spomedzi nižších polôh bolo najveternejšie v Ústí nad Labem, kde namerali poryv vetra o sile 110 km/h a na pražskom letisku s nárazom 105 km/h.

Najviac obetí hlási Poľsko

Zatiaľ čo víchrica počas dňa začala vo Francúzsku, v Nemecku a v oblasti Beneluxu slabnúť, tak Poľsko malo to najhoršie pred sebou. Netrvalo dlho a z Poľska začali prichádzať prvé tragické správy. Na dve obete spadol strom, ďalšia obeť zahynula pri dopravnej nehode, keď sa auto pri silnom vetre prevrátilo a na štvrtú obeť spadol stavebný múr. Celkovo Poliaci evidujú 4 obete a viac ako 10 zranených. Poľsko tak zvýšilo celkovú bilanciu víchrice Ignatz, ktorá má zatiaľ v Európe 5 obetí.

Pre silný vietor mali poľskí hasiči po celej krajine už viac ako 8500 výjazdov. Vietor na juhu Poľska aktuálne ustáva a sústreďuje sa na sever krajiny, kde ešte do polnoci ustane.

Víchrica Slovensko zasiahla len na horách

Na našom území neboli v súvislosti s počasím hlásené významnejšie incidenty. Keďže stred tlakovej níže sa presúval z Lamanšského prielivu, pozdĺž pobrežia Európy nad Baltské more, tak Slovensko sa nachádzalo relatívne ďaleko a tlakový gradient tak nebol výrazný. Nárazy o sile víchrice boli zaznamenané len na horách.

Najsilnejší náraz vetra bol nameraný na Chopku, kde poryv vetra dosiahol 119 km/h. Na Lomnickom štíte bol nameraný náraz vetra o sile 101 km/h. Spomedzi nižších polôh fúkalo najsilnejšie v Liesku - 65 km/h, v Prešove - 61 km/h, v Poprade - 58 km/h a v Bratislave - 54 km/h.

Počas noci sa vietor v mnohých európskych štátoch upokojí a oblačnosť sa zmenší. Rozfúka sa zasa v piatok počas dňa, no vietor už nebude spôsobovať problémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd