Viac ako 25 000 ton pandemického odpadu skončilo v oceánoch

Veronika Salayová

Plastový odpad je jedným z najväčších svetových environmentálnych problémov a pandémia Covidu-19 k tomuto problému výrazne prispela, čo sa odrazilo aj na stave oceánov.

Plastový odpad je celosvetovým problémom, čo sa týka čistoty životného prostredia. Pandémia Covid-19 však viedla k zvýšenému dopytu po plastoch na jedno použitie, čo má za následok viac ako 25 000 ton odpadu v oceánoch, ako informuje štúdia publikovaná v časopise PNAS.

Počas boja proti koronavírusu sa zvýšil dopyt po plastoch na jedno použitie, čo zintenzívnilo problém, ktorý sa už vymyká spod kontroly, poznamenávajú vedci.

Po celom svete sa vyprodukovalo viac ako 8 miliónov ton odpadu súvisiaceho s pandémiou Covid-19, z čoho 25 000 ton skončilo v oceánoch. V roku 2020 sa napríklad v oceánoch našlo viac ako 1,5 milióna masiek. Väčšina odpadu pochádzala z nemocníc a hromadila sa na plážach a pobrežných oblastiach.

Počítačové simulácie vedcov z Čínskej univerzity v Nankingu a Kalifornskej univerzity v San Diegu ukázali, že do konca tohto storočia skončí 28,8 % plastového popandemického odpadu na dne oceánov a 70,5 % na plážach.

Zraniteľné sú najmä morské živočíchy

Príliv a odliv môžu prepravovať plasty v oceánoch na veľmi dlhé vzdialenosti, čo môže spôsobiť zranenie alebo smrť mnohých morských živočíchov.

Vedci poukazujú na príklady rýb uväznených v lekárskych rukaviciach alebo mŕtveho tučniaka s ochrannou maskou v žalúdku nájdeného v Brazílii.

Členovia výskumného tímu tiež poukazujú na nebezpečenstvo invázie druhov a prenášania rôznych znečisťujúcich látok spolu s odpadom.

Podľa októbrových hodnotení Programu OSN pre životné prostredie by sa súčasné plastové znečistenie morských a oceánskych vôd mohlo do roku 2030 dokonca zdvojnásobiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd