Víchrica Ignatz, ktorá mieri do Európy bude silnejšia ako sa čakalo. Prvé škody napácha v noci

Peter Minárik

Prvá jesenná búrka mieri do Európy. Už dnes v noci začne počasie ovplyvňovať v západnej Európe a v priebehu štvrtka sa postupne rozfúka aj v našej oblasti. Víchrica Ignatz, ktorá sa blíži bude napokon ešte silnejšia ako sa pôvodne očakávalo.

Veterná búrka, ktorá v najbližších hodinách zasiahne postupne mnohé časti Európy už začína ovplyvňovať počasie vo Francúzsku, odkiaľ sa veľmi silný vietor postupne rozšíri aj do ďalších európskych štátov.

Najaktuálnejšie výstupy numerických modelov však odhadujú, že veterná búrka Ignatz bude nakoniec v niektorých štátoch ešte silnejšia ako sa pôvodne očakávalo a nemusí ísť len o víchricu, ale aj o vietor so silou orkánu.

Ráno budú škody počítať Francúzi

Prvým štátom, ktorý zasiahne veterná búrka bude Francúzsko. Silný vietor začne silnieť najmä okolo polnoci, kedy sa na severe Francúzska, vrátane Paríža očakávajú nárazy vetra s rýchlosťou 80 až 100 km/h. Ojedinele pritom môže byť vietor ešte o čosi silnejší.

Následne sa v skorých ranných hodinách presunie vietor nad Benelux a Nemecko, kde začne taktiež naberať na sile a spôsobovať prvé škody, zatiaľ čo Francúzi budú mať už to najhoršie za sebou.

V ranných hodinách by mala víchrica napáchať škody predovšetkým v severnej polovici Francúzska, kde sa očakávajú strhnuté elektrické vedenia, či popadané stromy. Pre severné Francúzsko vydali meteorológovia výstrahu 2. stupňa.

Do strednej Európy sa víchrica doženie ráno

V Nemecku, vo Švajčiarsku a v Českej republike sa očakáva, že vietor začne naberať na sile vo štvrtok ráno a najsilnejšie poryvy s rýchlosťou až do 100 km/h sa očakávajú vo štvrtok dopoludnia.

V Nemecku platia pred vetrom výstrahy až 3. stupňa. Ten platí pre oblasť pohoria Harz, kde sa priemerná rýchlosť vetra bude pohybovať od 50 do 70 km/h, ale nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť až do 150 km/h, čo je už sila orkánu.

Víchrica bude silnejšia aj v susednom Česku, kde počas dňa zvýšili českí meteorológovia výstrahu pred vetrom z 1. stupňa na 2. stupeň. Najsilnejší vietor sa očakáva medzi 8:00 až 19:00, kedy nárazy vetra môžu v Čechách, vrátane Prahy dosahovať rýchlosť až 90 km/h.

Silný vietor tak bude páchať škody aj v susednom Česku a problémy sa očakávajú aj v Poľsku. Na naše územie sa silný vietor doženie počas dňa.

Na horách orkán, v Bratislave búrlivý vietor

Na Slovensku začne vietor silnieť v priebehu štvrtkového dopoludnia. Najsilnejšie nárazy by sme mali zaznamenávať na horách, kde bude silný, južný vietor dosahovať rýchlosť až do 150 km/h, čo sú nárazy o sile orkánu.

Orkán sa očakáva na hrebeňoch hôr. V oblasti pásma lesa sa očakáva víchrica. Problémy môže vietor spôsobiť aj v nižších polohách a to predovšetkým na západnom Slovensku.

V okresoch Dunajská Streda, či Komárno sa vietor rozfúka predovšetkým v priebehu dopoludnia a nárazy môžu prekračovať aj rýchlosť 20 m/s. Tu bude viať najsilnejšie, no počas popoludnia sa začne vietor stáčať na severozápadný a zoslabne.

Iná situácia však bude na Záhorí a v okolí Bratislavy, kde severozápadný vietor začne počas popoludnia silnieť. Nárazy vetra môžu prekračovať rýchlosť 20 m/s, čo je na úrovni búrlivého vetra.

Víchrica Ignatz by na Slovensku mala spôsobiť menšie škody ako v ostatných častiach Európy, no radšej sa počas štvrtka vyhýbajte blízkosti stromov. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd