Víchrica mieri na Európu. Spôsobí škody a už dostala svoje meno

Víchrica mieri na Európu. Spôsobí škody a už dostala svoje meno
Peter Minárik

Do Európy mieri ďalší silný vietor. Ten môže priniesť rýchlosť vetra o sile orkánu, v našej oblasti o sile víchrice. Mohutná tlaková níž prinesie veterné počasie do mnohých štátov Európy a nemeckí meteorológovia jej už dali svoje meno

Nad Atlantikom sa prehlbuje rozsiahla tlaková níž, ktorá prinesie do Európy mimoriadne veterné počasie. Vietor plnou silou udrie najskôr na Britské ostrovy a to už počas nasledujúcich hodín a následne sa silný vietor dostane cez severnú časť Európy až nad naše územie.

Silný vietor, ktorý prinesie mohutný tlakový gradient medzi tlakovou výšou so stredom nad Španielskom a presúvajúcou sa tlakovou nížou cez Škótsko, Severné more nad Škandináviu už dostal aj svoje pomenovanie.

Britskí meteorológovia pomenovali víchricu Ciara. Ciara zasiahne Britské ostrovy už v noci zo soboty na nedeľu a bude na Britských ostrovoch zúriť aj počas nedele. Britskí meteorológovia varovali, že víchrica Ciara môže byť najsilnejšia za uplynulých 7 rokov a môže priniesť rozsiahlejšie škody.

Nemeckí meteorológovia tlakovú níž pomenovali ako Sabine a s týmto pomenovaním sa budeme od pondelka stretávať aj u nás. Pomenovanie významných tlakových níži nie je jednotné a obe meteorologické inštitúty pomenovávajú silný vietor svojim vlastným spôsobom a metodikou. 

Silný vietor udrie na vnútrozemie Európy v nedeľu večer a na našom území začne silnieť vietor v pondelok. Vyčíňať bude vietor od Pobaltia, cez Nemecko, Česko až po naše územie.

Vietor môže v pobrežných oblastiach dosahovať rýchlosť okolo 130 km/h, vo vnútrozemí Európy od 100 do 120 km/h, no na horách aj cez 150 km/h. 

U nás bude vietor najsilnejší na horách, no aj na západe Slovenska môže v pondelok okolo obeda fúkať s nárazmi až okolo 90 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd