Víchrica si vyžiadala už 4 obete. Na severe Slovenska strháva strechy. Vlaky stoja a doprava kolabuje

Peter Minárik

Víchrica Nadia už naplno úraduje v strednej Európe. Problémy sú hlásené hneď v niekoľkých štátoch, pričom vietor práve v týchto chvíľach začína naberať na sile aj na našom území. Najnebezpečnejší vietor sa očakáva do večera.

Víchrica Nadia začína spôsobovať prvé komplikácie aj na našom území. Zastavuje dopravu, láme stromy, komplikuje dodávky elektrickej energie, strháva strechy a bohužiaľ už aj zabíja.

Víchrica má zatiaľ 4 obete

Prvé problémy začali hlásiť Britské ostrovy, kde nárazový vietor dosahoval rýchlosť až 160 km/h. Víchrica si tu vyžiadala hneď dva ľudské životy, keď na 9-ročného chlapca v Anglicku a 60-ročnú ženu v Škótsku spadol strom. V noci začala víchrica úradovať aj u našich severných susedov. Poliaci hlásia za prvú polovicu dnešného dňa takmer 10 000 výjazdov v súvislosti s popadanými stromami. K najvážnejšiemu incidentu došlo na severe krajiny v mestečku Tłuczewo, západne od mesta Gdaňsk, kde v skorých ranných hodinách spadol strom na auto. Pri nehode zomrela jedna osoba. Ďalšia bola transportovaná do nemocnice s vážnymi zraneniami.

zdroj: Twitter / @REMIZAPL
zdroj: Twitter / @REMIZAPL
Už aj u našich západných susedov si víchrica vyžiadala prvú obeť. Na Kladensku v Čechách sa stala tragédia, keď na dvoch mužov spadla 5-metrová stena. Jedného previezli do nemocnice, no žiaľ druhý na následky devastačných zranení zomrel.

Bez dodávok elektriny sú desiatky tisíc domácností

Silný vietor u našich severných susedov v Poľsku strháva aj strechy. Vietor dáva zabrať predovšetkým energetikom. Tí aktuálne odhadujú, že bez dodávok elektrickej energie je už viac ako 200 000 domácností.

Bez elektriny sú však aj v susednom Česku. Podľa aktuálnych informácii českých energetikov je po celom Česku bez elektriny už viac ako 60 000 domácností. Vietor v susednom Česku dosahuje nárazy aj v nižších polohách cez 100 km/h. Najsilnejší vietor bol zaznamenaný na Snežke, kde poryv vetra dosiahol rýchlosť až 187 km/h.

Víchrica na Slovensku strháva strechy a komplikuje dopravu

Problémy spôsobuje vietor aj na našom území. Silný vietor strhol strechu budovy v centre Spišskej Belej v okrese Kežmarok. Pri incidente však nedošlo k žiadnym ujmám na zdraví.

Vietor komplikuje dopravu aj na našich cestách. Na severe sa k vetru pridáva sneženie, čo vytvára na cestách snehovú fujavicu, pri ktorej klesá viditeľnosť. Najväčšie problémy sú však na železnici. V úseku Kúty a Lanžhot na česko-slovenskom pohraničí spadol strom na železničnú trať, čím došlo k zastaveniu medzinárodných vlakov. Vlaky z Česka na Slovensko sa zastavili a aktuálne sú odriekané.

Doteraz najsilnejší vietor na našom území bol zaznamenaný na Chopku, kde poryv vetra dosiahol rýchlosť až 155 km/h. Pre silný vietor zatvorili lyžiarske stredisko v Jasnej. Druhý najsilnejší vietor bol zaznamenaný na Lomnickom štíte a to o sile 137 km/h.

Spomedzi nižších polôh bol najsilnejší vietor zaznamenaný v Nitre, kde poryv vetra dosiahol 105 km/h. Druhý najsilnejší vietor spomedzi nižších polôh bol zaznamenaný zhodne v Hurbanove 90 km/h, na bratislavskom letisku a v Jaslovských Bohuniaciach o sile 90 km/h. Na zvyšku územia dosahujú nárazy od 75 do 90 km/h.

Víchrica naberie na Slovensku na sile

To najhoršie naše územie ešte len čaká. Podľa aktuálnych prepočtov numerických modelov nás to najhoršie čaká do 17:00, pričom sa to netýka krajného juhozápadu v prihraničných oblastiach s Rakúskom a s Maďarskom a na horách, kde najsilnejšie poryvy vetra dnešného dňa budeme zaznamenávať medzi 16:00 až 22:00.