Víchrica Yulia mieri na strednú Európu. Škody spôsobí aj na Slovensku

Peter Minárik

V našom regióne bude opäť vyčíňať veľmi nepriaznivé počasie. Nepriaznivý bude predovšetkým silný, nárazový vietor, ktorý bude opäť spôsobovať škody. Energetici aj hasiči tak budú mať opäť raz plné ruky práce.

Do našej oblasti mieri ďalšie nepriaznivé počasie. Problémy bude spôsobovať lejak, neskôr sneženie a aj búrky, ale predovšetkým veľmi silný vietor, ktorý sa preženie strednou Európou a to vrátane celého nášho územia. Silný, západný, nárazový vietor sa očakáva na celom území od nedeľňajšieho večera až do pondelka a  spôsobí škody.

Na vine bude tlaková níž Xanthippe, ktorá sa nachádza nad Škandináviou. V rámci nej sa po polnoci začne nad Severným morom prehlbovať nová tlaková níž, ktorá zajtra dopoludnia postúpi nad Nemecko a popoludní bude postupovať smerom nad južné Poľsko. 

Tlaková níž nebude veľmi hlboká, ale dôležité bude to, že jej stred bude postupovať priamo cez strednú Európu a bude tak mimoriadne blízko k nášmu územiu. Vytvorí sa totiž silný tlakový gradient a to znamená len jedno: veľmi silný vietor.

Tlaková níž, ktorá sa po polnoci začne prehlbovať nad Severným morom dnes dostala od nemeckých meteorológov svoje vlastné meno a dnes ju pokrstili ako Yulia.