Víchrica zabila už 6 ľudí. Doprava aj na Slovensku kolabuje a vyhlásili kalamitu

Peter Minárik

Víchrica Nadia naďalej úraduje v mnohých štátoch Európy, pričom prináša aj fatálne zranenia. Medzičasom na severe Slovenska panuje hotová snehová fujavica. Situáciu tu totiž sťažuje silné sneženie, pri ktorom sa vytvárajú záveje.

Aj naďalej pokračuje nielen na našom území, ale aj v okolitých krajinách besnenie počasia, ktoré prináša víchrica Nadia, ktorá sa v oblasti Britských ostrovov volala Malik. Víchrica prináša extrémne silný vietor, ktorý vyvracia stromy a tie aj zabíjajú.

Počet obetí stúpol na 6

Prvé obete víchrice boli ešte včera hlásené z Britských ostrovov. Padajúce stromy tu zabili 9-ročného chlapca a 60-ročnú ženu. Jednu obeť hlási aj Dánsko, kde padajúci strom zabil 78-ročnú ženu. Jednu obeť hlási aj Nemecko, kde muža zasiahol billboard.

V noci sa silný vietor dohnal do Poľska. Na severe Poľska spadol v noci strom, ktorý dopadol na posádku auta. Na mieste zahynula jedna osoba. V Poľsku počas dnešného dňa padajúce stromy zranili ďalších 5 ľudí. V priebehu dňa padajúca stena zabila aj muža v Česku. Aktuálna bilancia víchrice Nadia je tak 6 usmrtených osôb.

Vietor sužuje aj Slovensko

U nás sme zatiaľ najsilnejší vietor namerali na Chopku, kde poryv vetra dosiahol 155 km/h. Najsilnejšie fúka v Tatrách. Z ďalších staníc fúkalo najsilnejšie v týchto lokalitách: Zamrznuté pleso 144 km/h, Sliezsky dom a Lomnický štít 137 km/h, Solisko 131 km/h, Vyšné Žabie pleso 123 km/h.

Spomedzi nižších polôh bol najsilnejší poryv zaznamenaný v Nitre a to na úrovni 105 km/h, na bratislavskom letisku 94 km/h, v Malackách, v Jaslovských Bohuniciach a v Hurbanove namerali 90 km/h. Na zvyšku územia sa nárazy pohybovali od 70 do 90 km/h.

Vietor vyvracia stromy. Vyhlásili kalamitu

Dnešná víchrica spôsobuje enormné množstvo výjazdov hasičov. Tí vyrážajú k popadaným stromom a k strhnutým strechám. Celkovo hasiči vyrazili už k viac ako 160 výjazdom. Najvážnejšia situácia je v Trnavskom kraji, kde zasahovali 49-krát, v Bratislavskom kraji boli privolaní k 38 udalostiam. V Nitrianskom kraji zasahovali príslušníci HaZZ 29-krát a v Trenčianskom kraji bola ich pomoc v súvislosti s odstraňovaním následkov silného vetra potrebná 18-krát.

Polámané konáre a popadané stromy spôsobujú výpadky v dodávkach elektrickej energie. Na západnom Slovensku je bez elektriny viac ako 4000 odberných miest. "Mimoriadny stav máme vyhlásený vo všetkých oblastiach, okrem oblasti v okolí Nových Zámkov," uviedla pre TASR hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Problémy sú aj na strednom Slovensku. Energetici evidujú výpadky napríklad v oblastiach: Zákamenné, Ladce, Pruské, a Horovce. Bez elektriny sa dnes ocitlo až 30 000 odberných miest. 

Popadané stromy komplikujú aj železničnú dopravu. Večer popadané stromy zastavili dopravu na hlavnej tepne medzi Prahou a Brnom. Od obeda sa zastavila doprava aj na medzinárodnej trati medzi Slovenskom a v Českom v oblasti Kútov, kde na trať popadali stromy. V podvečerných hodinách sprejazdnili dopravu po jednej koľaji. Počasie zastavilo dopravu aj medzi Štrbou a Štrbským Plesom.

Snehová fujavica komplikuje dopravu

Na severe okrem silného vetra komplikuje život aj sneženie, ktoré vytvára snehové jazyky a záveje. Viaceré úseky na severe Slovenska sú neprejazdné, nakoľko snehová fujavica takmer okamžite zasypáva cesty a autá pre nulovú viditeľnosť končia v priekopách.

V okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Levoča, Kežmarok a Poprad v dôsledku sneženia a silného nárazového vetra dochádza k tvorbe snehových jazykov a závejov. Taktiež v dôsledku sneženia a silného nárazového vetra je na mnohých miestach zlá až nulová viditeľnosť.

Od 15:00 h je úplne uzavretá cesta I/66 v úseku T. Kotlina - Podspády pre silné sneženie, silný nárazový vietor a z toho plynúcu nulovú viditeľnosť! Uzavretá je aj cesta III/3061 v úseku Štrba - Šuňava.

HP Donovaly bol čiastočne uzavretý pre všetku dopravu, no aktuálne ho cestári sprejazdnili aspoň pre osobnú dopravu. HP Šturec je pre sneženie uzatvorený. 

Vietor a zároveň aj sneženie začnú na našom území slabnúť v priebehu nočných hodín a ustanú v skorých ranných hodinách. Situácia sa tak začne zlepšovať. V galérii nájdete ako to vyzeralo v jednotlivých kútoch Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd