Víchrice Ylenia mieri aj na Slovensko. Kde napácha škody a kedy bude fúkať najsilnejšie?

Peter Minárik

Slovensko už čoskoro zasiahne ďalšie extrémne počasie. Postará sa o to rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala svoje meno Ylenia a prinesie silný nárazový vietor, ktorý môže páchať škody, no okrem vetra nás čakajú aj silnejšie zrážky, ktoré môžu dokonca priniesť aj búrky. Zhoršenie počasia je na dohľad.

Počasie o niekoľko hodín prinesie do našej oblasti víchricu, ktorá opäť spôsobí aj nejaké materiálne škody. Oveľa vážnejšie škody však bude víchrica páchať predovšetkým v Nemecku, v Poľsku a v susednom Česku.

Na našom území bude vietor o čosi slabší, ale nie výraznejšie. Vietor bude opäť nebezpečný a v niektorých oblastiach bude vietor spôsobovať aj škody. Čo nás teda čaká?

Vietor udrie ráno

Zhoršenie počasia nás čaká ešte v priebehu večera. K nášmu územiu totiž postúpi front, ktorý prinesie slabší dážď. Nepôjde však o nič významné.

V priebehu nočných hodín začne v regiónoch severného Slovenska silnieť vietor, avšak nárazy vetra by nemali prekračovať rýchlosť 20 m/s. To by sa mohlo diať len v oblasti severného Slovenska. Výraznejšie zhoršenie počasia nás čaká v ranných hodinách.

Od severozápadu sa doženie studený front, ktorý prinesie dážď a na jeho čele sa môžu ojedinele vyskytovať aj búrky, ktoré počas noci budú nad Nemeckom a Poľskom výraznejšie a môžu dokonca priniesť aj tornáda. Spolu s príchodom zrážok začne na našom území aj silnieť vietor.

Najnebezpečnejší vietor príde popoludní

Už v ranných hodinách začne vietor silnieť, pričom akcelerovať bude na poludnie. Medzi 12:00 až 18:00 by sme na našom území mali zaznamenávať tie najsilnejšie poryvy vetra. Nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť od 15 do 23 m/s, avšak na západe územia budú nárazy dosahovať rýchlosť až do 30 m/s.

Z tohto vyplýva, že najnebezpečnejší vietor nás čaká počas zajtrajšieho popoludnia v oblasti západného Slovenska. Ešte silnejší vietor bude na horách.

Nárazy vetra by tu mali dosahovať rýchlosť 20 až 30 m/s, no na hrebeňoch Tatier by nárazy vetra mohli atakovať až hranicu okolo 50 m/s, čo sú už nárazy o sile orkánu.

Vietor by mal na našom území slabnúť v noci zo štvrtka na piatok a počas piatka sa situácia upokojí. Pokojná situácia však nebude trvať dlho. Už v sobotu sa na našom území opäť rozfúka nebezpečný vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd