VIDEO: Až 10 cm krúpy padali v Slovinsku. Je po úrode

Slovinsko Peter Minárik

To, čo sa v piatok odohrávalo v Slovinsku a v časti Chorvátska nemá v Európe obdobu. Extrémne supercelárne búrky prinášali mohutné krupobitie, ktoré ničili majetok a úrodu.

Slovinci a Chorváti budú počas nasledujúceho víkendu odstraňovať následky mohutných supercelárnych búrok, ktoré sa tu počas včerajšieho dňa vyskytovali. 

Aj do tejto oblasti Európy, podobne ako ku nám prúdi v týchto dňoch veľmi teplý a vlhký vzduch. Situácia tu však bola o to horšia, že priamo nad Jadranom sa nachádza tlaková níž, ktorá prináša ešte výraznejšiu vlhkosť a práve teplý a vlhký vzduch je doslova ideálny pre výskyt veľmi silných búrok. V tejto časti Európy sa očakávali silné búrky s krúpami, no to čo sa stalo, prekvapilo všetkých.

Nad Slovinskom a Chorvátskom sa začalo rozmáhať niekoľko výrazných supercelárnych búrok. Tie prinášali intenzívne prívalové zrážky, avšak v tomto prípade predovšetkým krúpy. Krupobitie bolo v niektorých oblastiach devastačné.

V oblasti slovinsko-chorvátskych hraníc zaznamenali až takmer 10 cm krúpy. 

Takéto mohutné krupobitie je na Európu neštandardné a skôr je obvyklé pre pevninu USA, kde sa tvoria silné supercelárne búrky, ktoré sú často sprevádzané aj tornádom.

Tornádo sa včera na severe Balkánu nevyskytlo a to vďaka nie príliš priaznivým dynamickým podmienkam. 

Škody budú v oblasti odstraňovať ešte dlho, no silné búrky hrozia aj naďalej. Vyskytnúť sa môžu aj počas víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd