V Maďarsku sa vyskytlo tornádo, v Čechách krupobitie. Búrky naberajú na sile

Veronika Salayová

V Maďarsku sa objavilo tornádo a juhom Čiech sa prehnalo krupobitie. Počasie v strednej Európe začínajú ovplyvňovať silnejšie búrky, ktoré sa môžu objaviť aj u nás. 

Prvé dnešné búrky sa už začínajú tvoriť v západnej a strednej Európe, pričom aktuálne (o 14.30 hod.) je búrlivo už v Čechách, Rakúsku aj Maďarsku.

V Českej republike je búrlivo najmä v južných okresoch. V Českom Krumlove sa poobede prehnalo aj intenzívne krupobitie. Ľadové krúpy dosahovali veľkosť okolo 1 cm. Búrky v Čechách doteraz priniesli 159 bleskových výbojov.

Búrky sa začali tvoriť aj vo východnom Rakúsku, pričom búrlivo je aj neďaleko slovensko-rakúskych hraníc. Ďalšie búrky sa objavujú aj v severnej polovici Maďarska, a to pri hraniciach s Rakúskom, ale búrlivo je aj na severovýchode krajiny.

V Maďarsku sa objavilo aj tornádo

Práve tieto búrky na severovýchode Maďarska vyprodukovali aj tornádo, ktoré sa objavilo pri meste Debrecín, v druhom najväčšom meste Maďarska. Rozsah škôd po tornáde pri Debrecíne zatiaľ nie je známy.   

Nie je to tak dávno, ako sa objavilo podozrenie, že v okolí Miškovca sa objavilo tornádo. Tornádo sa malo vyskytnúť 24. apríla popoludní, pričom poškodilo viacero domov v dedinke Onod.

Nakoniec sa potvrdilo, že išlo o gustnádo, čiže vír počiatočného štádia tornáda, ktorý však dokáže páchať značné škody. 

Aktuálne búrky na našom území zatiaľ nemáme, ale búrky sa môžu objaviť aj u nás. Hrozia najmä na strednom Slovensku. 

Búrky budeme sledovať aj naďalej. Informácie o polohách zrážok a búrok môžete sledovať na našom iRadare

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd