VIDEO: Dust Devil, prachový diabol, prerušil začiatok futbalového zápasu

Veronika Sádovská

Prachový vír nazývaný aj dust devil, teda prachový diabol na chvíľu prerušil začiatok futbalového zápasu v Bolívii. Takýto jav je tam celkom bežný kvôli prašnej pôde.

Prachový vír môže vzniknúť prakticky kdekoľvek, aj na v našej podnebnej oblasti. Najviac viditeľný je však na prašnej pôde či v uličkách miest, na ktorých je veľa nečistôt.

Ide v podstate o klasický vzdušný vír, avšak vďaka prachu a nečistotám je tak jasne viditeľný, niekedy môže pôsobiť na pohľad nebezpečne. Takýto jav sa podarilo zachytiť počas domáceho zápasu v bolívijskom meste Achocalla.

Prachový diabol je určite fascinujúci jav, ktorý si niektorí môžu pomýliť tornádom, pretože je pri ňom podobný vzdušný lievik. Jeho rozmery sú však omnoho menšie a výška lievika môže dosiahnuť 300 - 500 metrov. Netvorí sa počas búrok (nie je pripojený na žiadnu záladňu oblakov) ani nedosahuje takú rýchlosť vetra a silu.

Jeho tvorba je zapríčinený silným zohrievaním pôdy. Prehriaty vzduch, ktorý je menej hustý, následne stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Ak sa vzdušný vír presunie nad chladnejšiu časť (napr. na trávu) má tendenciu rýchlo zaniknúť.

Prachových diablov tak môžeme spozorovať aj u nás. Väčšinou na poliach v nížinatých oblastiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd