VIDEO: Kalamita zasiahla sever. Napadlo až 50 cm

Peter Minárik

Na severe Slovenska neutícha sneženie a to najhoršie ešte len príde. Rozfúka sa totiž veľmi silný vietor a sneženie bude pokračovať.

Severné Slovensko zažíva najzasneženejšie dni tohto roka. Od včerajšieho večera veľmi intenzívne sneží a sneženie prinieslo už niekoľko desiatok centimetrov. Vyhliadky dobré nie sú. Sneženie bude pokračovať až do piatka a k nemu sa pridá veľmi silný vietor.

Cesty sú pokryté snehom

Situácia na severnom Slovensku je z hodiny na hodinu horšia. Povrch mnohých ciest je pod snehom. Cestárom sa nedarí bez snehu udržiavať ani naše diaľnice. Na úsekoch D1 Ivachnová - Važec, D1 Dubná skala - Martin, na Orave R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 Trstená - Tvrdošín, je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1-2 cm. Na úseku D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité je miestami čerstvý sneh hrúbky 4-5 cm.

Situáciu cestárom sťažuje aj silný vietor, ktorý vytvára snehové jazyky a záveje. Podľa aktuálnej mapy dopravnej situácie je doprava spomalená prakticky na celom severnom Slovensku.

Napadlo do 50 cm snehu

V nižších polohách severného Slovenska pripadlo od včerajšieho večera od 20 do 30 cm snehu. Najviac snehu napadlo na Liptove a na Orave. Netreba však vynechať ani naše Tatry.

Podľa najnovších dát Horskej služby pripadlo počas dnešného dňa najviac snehu vo Vysokých Tatrách. Rekordmanom je Solisko, kde Horská služba eviduje od dnešnej polnoci k 18:00 až 49 cm snehu. Nasleduje Biele pleso s 37 cm, Žabie pleso s 32 cm a Stará Poľana s 31 cm.

Horská služba upozorňuje na stúpajúce lavínové nebezpečenstvo. To je aktuálne na stupni 3., no podľa očakávaného vývoja na nasledujúce hodiny bude rásť.

Situácia sa zhorší

Výdatné sneženie by na severe Slovenska malo pokračovať až do piatka. Pribudnúť by mohlo ďalších 10 až 25 cm snehu, no na horách až 50 cm. 

Čo však zhorší situáciu je silný vietor, ktorý zosilnie na severe a na horách po polnoci. Nárazy vetra môžu na horách presahovať 30 m/s. Vytvárať sa tak budú snehové záveje.

Sneženie zatiaľ zvyšné regióny Slovenska obíde, ale pozor. V piatok to vyzerá, že od severozápadu príde ďalšia celoplošná vlna sneženia. O situácii budeme informovať počas večera.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd