VIDEO: Nevídaný úkaz v Kalifornii. Pri lesnom požiari sa ukázalo „ohnivé tornádo“

Dominik Cenkner

Aj Kaliforniu trápi sucho. Pri najnovšom lesnom požiari sa navyše ukázal vzácny jav.

V stredu popoludní tamojšieho času vypukol neďaleko diaľnice 138 v kalifornskom meste Gorman požiar krovia. Ten sa rýchlo rozšíril na viac ako 40 hektárov.

Do boja s požiarom, ktorý dostal názov Sam bolo povolaných viac ako 200 hasičov. Šerifská stanica v Santa Clarita Valley uviedla, že požiar si vyžiadal uzavretie časti diaľnice 138.

Práve pri tomto požiari bolo zachytené aj tzv. “firenado“. To sa môže pri požiaroch vyskytnúť, nie vždy sa ho však podarí zachytiť aj na video.

“Firenado“ je označenie pre tzv. ohnivé tornádo. Čo to vlastne je?

Ohnivé tornádo nie je presný pojem

Definovať by sme ho mohli ako vír, ktorý vizuálom pripomína ohnivé veže. Tie vznikajú, keď sa horúci suchý vzduch zmieša s ohňom. Vír k sebe v tomto prípade sťahoval plamene na vzdialenosť desiatok metrov.

Aj keď sa tento jav označuje ako ohnivé tornádo, nejde o presný pojem. Tornáda totiž siahajú až k oblakom, pri tomto jave k tomu ale nedochádza.

Kalifornské požiare sú v tomto čase bežné

Požiare, s akým teraz bojujú v Kalifornii, sú pre tento slnečný štát s vysokými teplotami bežné. Každoročne živel zničí tisícky hektárov lesov, ale aj polí a domov. Nezriedka dochádza aj k obetiam na životoch.

Naposledy sa tak stalo len začiatkom augusta. Mohutný požiar v Kalifornii zničil 22 tisíc hektárov porastov, desiatky domov a vyžiadal si najmenej 4 obete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd