VIDEO: Ponad Slovensko v noci preleteli satelity Starlink

VIDEO: Ponad Slovensko v noci preleteli satelity Starlink
Ľubomír Franko

V piatok večer vypustila americký spoločnosť SpaceX na obežnú dráhu 60 satelitov, ktoré budú v budúcnosti súčasťou obrovskej siete Starlink. Tá by mala zabezpečiť vysokorýchlostný internet pre celý svet.

Americká spoločnosť SpaceX vypustila v piatok o 04:30 nášho času na obežnú dráhu 60 satelitov. Spoločnosť už dávnejšie oznámila, chce vybudovať sieť družíc, ktoré by pokryli celý svet vysokorýchlostným internetom. Sieť s názvom Starlink bude v budúcnosti tvorená skupinou až 11-tisíc satelitov. Internetová sieť by mala byť dostupná po spustení aspoň 800 z nich, pričom zatiaľ ich okolo Zeme obieha 62.

Družice siete Starlink sa po vypustení začali automaticky odsúvať z orbitálnej výšky 440 km na výšku 550 km. Automatizovaný systém následne zabezpečí rovnomerné rozostupy medzi jednotlivými satelitmi. SpaceX tiež tvrdí, že satelity Starlink dokážu sledovať trosky na obežnej dráhe a autonómne sa vyhýbať kolíziám.

Línia satelitov na nočnej oblohe Slovenska

Skupinu novo vypustených satelitov sme mohli včera večer okolo 23:00 pozorovať aj na nočnej oblohe Slovenska. Javili sa ako séria viacerých veľmi jasných svetiel, ktoré sa pohybovali veľmi rýchlo. 

Budeme môcť satelity ešte vidieť? 

Keďže satelity obehnú Zem niekoľkokrát denne, viditeľné budú môcť byť aj počas najbližších dní. Postupne sa ale budú z výšky 440 kilometrov presúvať na orbitu vo výške 550 kilometrov, čím sa ich viditeľnosť bude postupne zhoršovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd