VIDEO: Slovensko trápi silný vietor. Lyžiarske strediská zastavili prevádzku

Peter Minárik

Počasie v Európe dnes ovplyvňuje víchrica "Frederic", ktorá prináša veľmi veterné počasie hneď do niekoľkých krajín a to vrátane nášho územia. Najveternejšie je na našich horách, kde pre silný vietor museli prerušiť lyžovačku hneď v niekoľkých strediskách.

Európou dne lomcuje veľmi silný vietor. Na vine je hlboká tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno "Frederic" táto tlaková níž spôsobuje výrazný tlakový gradient, čím silnie vietor.

Veterno je aktuálne najmä v Dánsku, na severe Francúzska, v Nemecku a v Poľsku. Mimoriadne veterno je však aj v horských oblastiach Česka a Slovenska, kde silný juhozápadný vietor prekračuje v nárazoch rýchlosť 100 km/h.

Silný vietor obmedzil lyžovačku

Lyžiarske strediská to na Slovensku majú v týchto dňoch veľmi ťažké. Musia bojovať s akútnym nedostatkom snehu. Snehová pokrývka je najnižšia za uplynulé desaťročia a mnohé lyžiarske strediská fungujú len vďaka umelému snehu. Na stred januára to tak v niektorých strediskách vyzerá v skutku bizarne. Snehová pokrývka je len na zjazdovke a na lyžiarskej stope.

takto to vyzerá vo Valčianskej doline, foto: Miroslava Šturmová
takto to vyzerá vo Valčianskej doline, foto: Miroslava Šturmová

Lyžiarske strediská sa aj tak snažia prilákať návštevníkov po rokoch covidových obmedzení, no dnes im počasie a tlaková níž Frederic zmarila plány. Už krátko po otvorení lyžairaskych stredísk museli viaceré zatvoriť.

Dôvodom je veľmi silný vietor, ktorý obmedzuje prevádzku predovšetkým lanových dráh. Naše najväčšie lyžiarske stredisko Jasná zastavilo všetky lanovky na severnej strane Chopku a v prevádzke je len pár lanoviek na južnej strane Chopku, kde vietor nie je taký silný.

Silný vietor obmedzuje prevádzku aj v lyžiarskom stredisku Vrátna, kde bol vietor taký silný, že rozkýval sedačky lanovej dráhy. Video nájdete na začiatku článku.

Silný vietor postupne zoslabne

Najsilnejší vietor spomedzi nižších polôh máme v týchto chvíľach na Záhorí, kde poryvy vetra dosahujú rýchlosť aj cez 20 m/s, no najveternejšie je vo vyšších polohách.

Poryvy vetra presahujú rýchlosť aj 100 km/h a práve pri takejto rýchlosti vetra už nie je možné prevádzkovať lanové dráhy.

Vietor by mal v priebehu dnešného dňa postupne slabnúť a v noci sa definitívne upokojí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd