VIDEO: Sneženie prinieslo do Álp 25 cm snehu. Sneženia sa dočká čoskoro aj Slovensko

Peter Minárik

V Alpách počas uplynulej noci pomerne výdatne snežilo. Výdatné sneženie zneprejazdnilo niektoré cesty. V priebehu noci pripadlo až okolo 25 cm nového snehu, pričom v nadchádzajúcich hodinách sa hranica sneženia ešte viac zníži. Sneženie čoskoro čaká aj Slovensko.

Do Európy začal zatekať veľmi chladný, morský vzduch. Ten spôsobil, že vo viacerých štátoch Európy sa výrazne ochladilo a aktuálne teploty sa pohybujú pod hranicou dlhodobého normálu. Ochladenie a príliv chladného vzduchu však má vplyv aj na skupenstvo zrážok.

V Alpách počas uplynulej noci klesla hranica sneženia výrazne pod hranicu 2000 m n.m. Prvý tohtosezónny sneh už Alpy síce zažili, no sneh prišiel predovšetkým do vysokých výšok. V noci sa však dočkali aj nižšie, obývané oblasti.

V Alpách napadlo 25 cm snehu

Počas noci sa v Alpách výdatne rozsnežilo. Sneženie zasiahlo predovšetkým švajčiarske a rakúske Alpy, kde napadlo od 5 do 10 cm nového snehu. V polohách nad výškou 2000 m n.m. však napadlo až okolo 25 cm snehu.

Čerstvá snehová nádielka spôsobila na cestách prvé komplikácie. Problémy boli napríklad na priesmyku Arlberg, kde zostalo niekoľko áut, ktoré podcenili septembrové počasie a na hory vyrazili s letnými pneumatikami. Vo Švajčiarsku polícia uzavrela priesmyky Susten, Grimsel a Furka.