VIDEO: Takto vyzerá ukážkový dust devil. Zachytili ho v Poľsku

Dominik Cenkner

K letu patrí slnko, voda, teplo a dust devil. V tomto ročnom období totiž tento „jav“ môžeme pozorovať najčastejšie. O čo vlastne ide?

Priam ukážkový dust devil sa v uplynulých dňoch podarilo zachytiť u našich susedov na severe. Konkrétne v Poľsku.

Tento veterný jav sa objavil v meste Leszno. To leží na západe krajiny.

Aj keď ide o pomerne bežný letný jav, mnohí stále nevedia o čo ide. Čo je teda dust devil, alebo v slovenčine prachový diabol?

Prachový diabol, alebo dust devil - rôzne pomenovania pre jeden jav

Prachový vír môže vzniknúť prakticky kdekoľvek, a to aj v našej podnebnej oblasti. Najviac viditeľný je na prašnej pôde či v uličkách miest, na ktorých je veľa nečistôt.

Ide v podstate o klasický vzdušný vír, avšak vďaka prachu a nečistotám je jasne viditeľný. Niekedy môže pôsobiť na pohľad nebezpečne.

Prachový diabol je určite fascinujúci jav, ktorý si niektorí môžu pomýliť s tornádom, pretože je pri ňom podobný vzdušný lievik. Jeho rozmery sú však omnoho menšie a výška lievika môže dosiahnuť 300 - 500 metrov. Netvorí sa počas búrok (nie je pripojený na žiadnu základňu oblakov) ani nedosahuje takú rýchlosť vetra a silu.

Jeho tvorba je zapríčinená silným zohrievaním pôdy. Prehriaty vzduch, ktorý je menej hustý, následne stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Ak sa vzdušný vír presunie nad chladnejšiu časť (napr. na trávu) má tendenciu rýchlo zaniknúť.

Prachových diablov tak môžeme spozorovať aj u nás. Väčšinou na poliach v nížinatých oblastiach.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd