VIDEO: Vietor dnes zasiahol Island. Nárazy do 220 km/h

VIDEO: Vietor dnes zasiahol Island. Nárazy do 220 km/h
Veronika Sádovská

Silný extratropický cyklón zasiahol dnes ráno Island. Inštitúcie sú zatvorené a pre juh krajiny platí červené varovanie kvôli silném vetru.

Z Reykjavíku hlásia vietor o rýchlosti 200 až 220 km/h. Podmienky sa od rána postupne ešte zhoršovali.

Islandskí meteorológovia vydali výstrahu najvyššieho stupňa (red alert), ktoré označujú veľmi nebezpečné až život ohrozujúce poveternostné podmienky.

Mnohé inštitúcie v hlavnom meste sú dnes celý deň zatvorené. Rovnako aj školy či obchody. Obyvatelia dostali odporúčanie nevychádzať z domovov, kvôli možnosti zasiahnutia predmetmi, ktoré môžu lietať vo vetre. 

Na severe ostrova dosahuje tlak 980 hPa, no na juhu je len 930 hPa. Takto výrazný tlakový gradient (zmena tlaku na malej horizontálnej vzdialenosti), je dôvodom mimoriadne silného vetra.

Svoj vrchol dosiahla táto tlaková níž počas noci, pohybuje sa smerom na sever a do dnešného večera sa dostane medzi Island a Grónsko. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd