Vietor poškodil štvrtinu domov v dedine. Mohlo ísť o tornádo

Vietor poškodil štvrtinu domov v dedine. Mohlo ísť o tornádo
Rohozná Peter Minárik

Na Jihlavsku silný vietor vážne poškodil desiatky domov. Následky, ktoré vietor napáchal poukazujú na to, že obcou na juhu Česka sa mohlo prehnať tornádo.

Intenzívny vietor dnes sužuje takmer celé Čechy, ale z Jihlavska prišla správa o mimoriadnych škodách v dedinke Rohozná, kde to po silnom vetre vyzeralo ako po apokalypse.

Na miesto okamžite vyrazili desiatky záchranárov, ktorý sú na mieste doteraz a pomáhajú s odstraňovaním následkov škôd. Starostka Rohozné, pre server iDnes.cz povedala, že takúto spúšť tu v živote nevideli. 

Vietor poškodil strechy na mnohých domoch v priebehu pár sekúnd. Na štyroch domoch zmizli strechy úplne. Z celkového počtu zhruba 200 domov bolo poškodených okolo 50.

Podľa škôd a rozsahu, ktoré vietor napáchal však nemuselo ísť len o silný vietor, ktorý prináša víchrica Sabine. Všetky zničené a poškodené domy sa totiž nachádzajú v strede dediny a naopak domy na okraji dediny neboli poškodené. 

Takýto rozsah škôd je charakteristický pre tornáda, ktoré spôsobujú škody pozdĺž línie. Vďaka dynamike sú totiž počas dnešného dňa v strednej Európe podmienky vhodné pre vznik tornád.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd