Víkend bude slnečný a teplý. Vplyvom inverzie však pozor na smog

Peter Minárik

Už niekoľko dní panuje na Slovensku ustálené počasie a to by malo pokračovať aj v priebehu víkendu. Okrem toho, že bude slnečno, tak bude na súčasnú ročnú dobu aj mimoriadne teplo.

Rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nachádza nad východnou Európu a ovplyvňuje počasie na našom území bude mať dominantný vplyv na charakter počasia až do konca tohto týždňa.

Naďalej teda aj počas víkendu môžete počítať s krásnym, prevažne jasným až polojasným počasím bez zrážok, no rozfúka sa vietor. Okrem toho bude na súčasnú ročnú dobu aj veľmi teplo.

Teplé a slnečné počasie počas víkendu

Rozsiahla tlaková výš má aktuálne svoj stred nad Ukrajinou a tiahne sa až nad Rumunsko. Nielen do východnej Európy a na Balkán prináša ustálené slnečné počasie, ale stabilné počasie je aj v mnohých štátoch západnej a strednej Európy.

Ustálený charakter počasia čaká Slovensko aj v nadchádzajúcich dňoch. Až do konca týždňa ako aj mesiaca nás čaká slnečné počasie a bude aj veľmi teplo. Môže za to príliv teplého vzduchu od juhu, ktorý sa do našej oblasti dostáva po zadnej strane tejto tlakovej výše. 

Maximálne teploty by počas víkendu mali na našom území stúpať na +13 až +18 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné teploty. V porovnaní s dlhodobým normálom budú očakávané teploty aj o 5 °C vyššie ako je bežné.

Kvalita ovzdušia bude nízka

Inverzný charakter počasia síce prináša pekné počasie, ale kvalita vzduchu, ktorý dýchame sa zhoršuje a ešte sa v nadchádzajúcich dňoch bude zhoršovať.

Problematické sú predovšetkým hodnoty PM10, čo sú častice v pevnom alebo v kvapalnom skupenstve s aerodynamickým priemerom 10 µm. Tie môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie. Tieto častice produkuje predovšetkým priemysel a vykurovanie tuhým palivom.

Ich koncentrácia je zvýšená prakticky na celom území, no najhoršia situácia je v Košickej kotline, predovšetkým v okolí U. S. Steelu. Vplyvom toho bola v oblasti vyhlásená smogová situácia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd