Víkend prinesie búrky. Do Európy mieri sneženie a veľmi nebezpečné počasie

Peter Minárik

Počas nadchádzajúceho víkendu sa v našej oblasti črtá veľmi zaujímavé počasie. Front, ktorý bude postupovať strednou Európou prinesie búrky, sneženie, lejak, vysoké teploty aj mrazy. Znie to divne, ale počasie bude mimoriadne kontrastné.

Stredná Európa počas nadchádzajúceho víkendu zažije veľmi kontrastné počasie. Môže za to front, ktorý bude postupovať naprieč Európou a strednú Európu rozdelí na dve polovice.

V jednom sektore bude prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, v dôsledku ktorého bude v danej oblasti snežiť a teploty budú aj počas dňa pod bodom mrazu, pričom nočné teploty budú klesať aj pod -20 °C a v druhom sektore sa očakáva nadpriemerne teplé počasie s teplotami aj nad +10 °C.

Veľmi dôležité tak bude to, kadiaľ presne tento front, ktorý prinesie výrazné teplotné rozhranie bude prechádzať. Aktuálne to vyzerá tak, že bude postupovať naprieč Nemeckom, cez severovýchodné Česko a severné Slovensko ďalej smerom na východ.

Naše územie by sa počas víkendu malo nachádzať zrejme v teplom sektore, ktorý prinesie dážď a vysoké teploty. O kúsok severnejšie však bude panovať zrejme poriadne tuhá zima.

Ako vidieť aj na videoanimácii maďarských meteorológov tak zatekanie studeného vzduchu bude do našej oblasti veľmi výrazné a studený vzduch sa dostane tesne k našim hraniciam. Či ich aj prekoná je zatiaľ otázne.