Vo Veľkej Británii našli meteorit. Ide o jeden z najvzácnejších druhov

Veronika Salayová

Koncom februára pozorovali na oblohe nad Veľkou Britániou veľmi jasný meteor, ktorý dopadol na zem a po pár dňoch sa ho podarilo aj vypátrať. Nájdený meteorit sa navyše môže pýšiť tým, že ide o jeden z najvzácnejších druhov vesmírnej horniny nájdených na Zemi. 

Do zemskej atmosféry vstúpil veľmi jasný meteor 28. februára, ktorý na oblohe videli obyvatelia takmer z celej Veľkej Británie. 

Meteor podľa všetkého dopadol aj na zem, pretože po pár dňoch sa ho podarilo nájsť vo Winchcombe v Gloucestershire, južne od Birminghamu. 

Materiál starý ako naše Slnko

Odborníci meteorit začali okamžite skúmať a zistili, že ide o vzácny druh meteoritu – o uhlíkový chondrit. Predpokladá sa, že tento materiál je starý ako naša slnečná sústava.

Uhlíkové chondrity predstavujú približne 3 % všetkých meteoritov nájdených na Zemi. Doteraz bolo takýchto meteoritov nájdených iba 51 zo 65-tisíc známych a popísaných všetkých meteoritov. 

Tento vzácny meteorit váži 300 g. Obsahuje organický materiál a aminokyseliny, ktoré sú základnými zložkami pre život. 

Výskumy pokračujú

Predtým, ako meteor prešiel našou atmosférou, sa pohyboval rýchlosťou 14 km/s. Vďaka špecializovaným kamerám patriacim do UK Fireball Alliance sa vedcom podarilo znovu vytvoriť dráhu letu ohnivej gule.

Nájdený meteorit vedci stále skúmajú. Po výskumoch bude meteorit natrvalo umiestnený v Prírodovednom múzeu University of Manchester.

Zaujímavosťou je, že toto je prvý meteorit nájdený na Britských ostrovoch za posledných 30 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd