Vrchol leta ? Budúci týždeň môže byť až +36 °C

Peter Minárik

Vyzerá to tak, že sa do našej oblasti blíži vrchol leta. Teploty, aké sa nasledujúce dni očakávajú ešte túto letnú sezónu nad našim územím neboli. Malo by ísť o vrchol leta.

Milovníci teplého počasia sa môžu tešiť a naopak tí, ktorí nemajú radi horúčavy budú trpieť. Čaká nás totiž dlhotrvajúca vlna tropických horúčav a to nie hocijakých. 

Doteraz sme na našom území zaznamenávali tropické teploty maximálne okolo hranice +34 °C, no numerické modely sú si už takmer isté, že budúci týždeň by teploty na našom území mali prekonávať hranicu +35 °C.

O takmer istom vývoji na nasledujúce dni hovorí aj ansámbel numerického modelu GFS, na ktorom je vidieť, že teploty budú vysoko nad hranicou dlhodobého normálu a ani jeden beh nevybočuje z prognózy tropických horúčav.

Teploty budú každým dňom rásť

Tridsiatky by na našom území mali byť prekonávané každý deň už celý tento týždeň. Maximá by sa však mali pohybovať okolo hranice +33 °C.

Do našej oblasti sa totiž bude dostávať teplý vzduch od východu. Až keď sa v priebehu budúceho týždňa začne prúdenie meniť na juhovýchodné a postupne južné, tak budú teploty rásť aj nad magickú hranicu +35 °C.

Okrem horúčav aj silné búrky

Počasie na nadchádzajúce hodiny bude veľmi nepriaznivé pre prírodu. Buď nás totiž čakajú horúčavy a sucho alebo silné búrky, ktoré budú sprevádzané prívalovými zrážkami a krúpami.

V našej oblasti by sa totiž mala nachádzať výšková oblasť nižšieho tlaku, ktorá zabezpečí nad našou oblasťou vlhký vzduch. Teplý a vlhký vzduch je tak ako stvorený na tvorbu kopovitej oblačnosti a silných stacionárnych búrok. 

Teploty porastú až do začiatku augusta

Nad hranicu +35 °C by sa teploty na našom území mali dostať už na začiatku budúceho týždňa. 

Potom by výraznejšiemu vzostupu teplôt mali zabrániť silnejšie búrky, no stále budú teploty nad tropickou hranicou +30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd