Vtáky prestávajú kvôli klimatickým zmenám migrovať do Afriky

Dominik Cenkner

Klimatické zmeny - pre niekoho výmysel, pre niekoho zas skutočnosť, ktorú treba čím skôr riešiť. Práve klimatické zmeny sa podľa najnovšieho výskumu podpísali aj pod zmenu správania sa sťahovavých vtákov.

Výskum britských vedcov ukazuje, že migrujúce vtáky začínajú tráviť stále viac času v Európe. Podľa niektorých odhadov by to mohlo viesť až k tomu, že niektoré druhy úplne prestanú migrovať. Za zmenou zrejme stojí klimatická zmena.

Štúdia vedcov z Univerzity v Durhame ukazuje, že veľký počet vtákov, ktoré prelietavajú na zimu cez Afriku, sa v Európe zdržia až o 60 dní za rok dlhšie, než bývalo bežné.

Na štúdiu vedci využili ornitologické dáta z Gambie a Gibraltáru získané za posledných 50 rokov.

Doteraz sa vedci domnievali, že začiatok migrácie vtákov každý rok spúšťa dĺžka denného svetla. Štúdia však odhaľuje, že na rozhodnutie odletieť, vtáky využívajú oveľa sofistikovanejšie metódy a zrejme dokážu reagovať aj na zmeny klímy a dostupnej vegetácie.

„Ak trendy, ktoré sme v štúdii pozorovali, budú naďalej pokračovať, môžeme sa dočkať toho, že niektoré vtáky už nebudú tráviť čas na subsaharskej Afrike a namiesto toho strávia celý rok v Európe,“ vysvetľuje závery štúdie jej vedúci Kieran Lawrence.

Zmeny by mohli mať katastrofálne následky

„Zmeny migrácie, ktorých sme svedkami už teraz, môžu viesť k dlhšiemu obdobiu rozmnožovania aj domino efektu u ďalších druhov, a to tak u nás, ako aj v ich tradičných zimoviskách,“ dodáva Lawrence.

Medzi zmenami, ku ktorým môže v takom prípade dôjsť, je napríklad zvýšená konkurencia pri zbere potravy v Európe počas jesene a zimy. V Afrike by zase mohlo bez migrujúcich vtákov, ktorí pojedajú hmyz či opeľujú, dôjsť k ďalekosiahlym dopadom na ekosystémy.

Ďalším krokom vedeckého tímu je práve vývoj modelov, ktoré budú budúce dopady simulovať.

Aj toto je tak ďalším z dôkazov toho, že s našou planétou sa niečo deje. Otázkou však ostáva, kedy tieto znaky a dôkazy začneme brať všetci ozaj vážne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd