Výbuch sopky na La Palme má už prvú obeť. Vytvorila sa aj nová lávová delta

Peter Minárik

Vybuchnutá sopka na kanárskom ostrove La Palma si dnes vyžiadala svoju prvú obeť. Informovali o tom miestne média. medzičasom sa vytvára nová lávová delta.

Sú to už takmer dve mesiace, čo na Kanárskych ostrovoch vybuchla sopka Cumbre Vieja. Až do dnes si však výbuch sopky nevyžiadal žiadnu ľudskú obeť. No to sa zmenilo počas dnešného dňa.

Medzičasom aktivita sopky pokračuje a tvorí sa nová lávová delta, ktorá sa blíži k pobrežiu ostrova La Palma.

Prvá obeť sopky

Miestne média dnes uviedli, že v súvislosti s výbuchom sopky a s jej následkami došlo dnes ráno k vyhasnutiu prvého ľudského života.

Obeťou je 70-ročný muž, ktorý spadol zo strechy svojho domu pri tom, ako čistil svoju strechu od sopečného popola. K udalosti došlo v štvrti Corazoncillo medzi mestami Los Llanos de Aridane a El Paso. 

Záchranári už evidujú niekoľko zranených osôb, ktoré utrpeli zranenia počas čistenia svojej strechy od sopečného popola, ale dnes došlo k prvému úmrtiu. Výbuch sopky Cumbre Vieja tak má po niekoľkých týždňoch prvú obeť.

Vytvorila sa nová lávová delta

Medzičasom sa vytvorila nová lávová delta, ktorá putuje po kanárskom ostrove La Palma smerom k pobrežiu.

Tento nový pohyb lávy však aktuálne nepredstavuje bezprostredné ohrozenie, keďže k pobrežiu sa šíri pozdĺž rýh, ktoré boli vytvorené už predchádzajúcimi lávovými prúdmi.

Doteraz láva pokryla už viac ako 1000 hektárov pôdy na ostrove La Palma a zničila tisíce domov a miestnu infraštruktúru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd