Výbuch sopky šíri lávu, ktorá ničí domy. Ostrov sa zdvihol o 19 cm

Veronika Salayová

V nedeľu došlo k obrovskému výbuchu vulkánu na Kanárskych ostrovoch. Osem lávových prúdov nekompromisne ničí domy a ohrozuje obyvateľov ostrova La Palma.

Po tisíckach menších zemetrasení s magnitúdou do 3,0 došlo v nedeľu o 15.15 hod. k silnej erupcii sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch. 

Pri výbuchu došlo k uvoľneniu veľkého množstva popola a následne sopka vyvrhla lávové prúdy, ktoré dosahovali výšku okolo 500 metrov.

Láva ničí domy aj cesty

Erupcia naďalej pokračuje aj v priebehu pondelka, pričom sa vytvorilo spolu až 8 lávových prúdov, ktoré stekajú po úpätí sopky a bezprostredne ohrozujú obyvateľov žijúcich pod vulkánom.

Lávové prúdy sa už dostali do dediny El Paso a Los Llanos de Aridane, kde láva pohltila približne 100 domov. Očakáva sa, že prúdy lávy vstúpia do mora pri pobreží Tazacorte, pravdepodobne pri pláži Playa Nueva v Los Guirres.

Zdroj: Severe Weather Europe
Zdroj: Severe Weather Europe

„Lávový prúd s priemernou výškou šesť metrov doslova žerie domy, infraštruktúru, plodiny, ktoré nájde na svojej ceste k pobrežiu údolia Aridane,“ uviedol prezident Mariano Hernández Zapata.