Výbuch sopky spôsobil vlnu cunami. Zasiahla ostrovy Tonga

Veronika Sádovská

Ostrovami Tonga otriasol výbuch sopky, po ktorej nasledovala vlna cunami. Hladina mora sa tak dvihla takmer o dva metre.

Vlnu cunami spustilo podmorský výbuch sopky. Tá chrlila popol, dym a kúsky hornín do výšky až 20 kilometrov. Bezprostredne po výbuchu ohlásili aj výstrahu pred cunami.

Vďaka výstrahe sa obyvatelia ostrova Tonga stihli presunúť do vyššie položených miest.

Erupciu tichomorskej sopky dokonca údajne počuli až na Novom Zélande či v Austrálii. Hlavné mesto Tonga leží len 65 km severne od sopky, na hlavnom ostrove krajiny Tongatapu.

Obyvatelia Nového Zélandu si najprv mysleli, že niekde v okolí vybuchujú bomby, tak sa intuitívne ukryli pod nábytok. Až neskôr zistili, že išlo o výbuch sopky.

Do domov a budov sa potom začala valiť voda a všade bolo počuť varovania, aby sa ľudia presunuli do vyššie položených miest.

Podľa vulkanológov bola erupcia tejto sopky najsilnejšia za posledných 30 rokov. Sopka je striedavo aktívna a v posledných dňoch pocítili aj silnejšie zemetrasenia.

Počiatočná osemminútová erupcia bola taká prudká, že ju bolo možné počuť ako "hlasité hromy" na Fidži, ktoré je vzdialené viac ako 800 kilometrov. Vlády Tonga, Fidži a Vanuatu vydalo výstrahy pred vlnou cunami.

Opatrenia vydali aj v Novom Južnom Walese, kde zakázali pobyt vo vode a všektým, ktorí sa nachádzali vo vode prikázali z nej vyjsť a vzdialiť sa z bezprostredného okraja morských pláží.

Výbuch sopky bol dokonca vidieť aj z vesmíru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd