Vybuchla ďalšia sopka, tentoraz európska. Vyvolala dokonca vlnu cunami

Veronika Salayová

Vybuchla ďalšia sopka z radu tých nebezpečnejších, tentoraz došlo k erupcii sicílskej sopky Stromboli. Prúd žeravej lávy stiekol do mora a vyvolal vlnu cunami vysokú jeden a pol metra. 

Nad sicílskou sopkou Stromboli sa v nedeľu popoludním zdvihol hustý oblak dymu, ktorý v popoludňajších hodinách násilne obnovil svoju činnosť pyroklastickým prúdom, ktorý bol vedený pozdĺž Sciara del fuoco a spôsobil pád sopečného materiálu do mora. 

Popoludní došlo na ostrove k niekoľkým výbuchom a následne veľmi intenzívne vytekala láva z oblasti severného krátera. Došlo aj k čiastočnému zrúteniu okraja krátera. Láva sa okrajom valila do mora. 

Okamžite zazneli sirény

Okolo 16.20 hod. sa do vody dostalo značné množstvo sopečného materiálu, čo vyvolalo aj varovanie pred vlnou cunami pomocou sirén, ktoré zneli v Stromboli aj v Ginostre.

Náhly pyroklastický prúd vylial do mora množstvo sopečného a skalnatého materiálu, potom prešiel niekoľko stoviek metrov po hladine mora, kým sa zastavil.

Varovanie pred vlnou cunami nebolo tentoraz márne. Vlna cunami sa zdvihla na ostrove Stromboli v južnom Taliansku, pričom dosiahla výšku jeden a pol metra.

Obyvateľov ďalších ostrovov upozornili včas sirény, ktoré zachránili obyvateľstvo. Vlna cunami nikoho nezasiahla a k zraneniam ani obetiam nedošlo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd