Vybuchla obávaná podmorská sopka. Erupciu bolo vidieť aj z vesmíru

Veronika Salayová

V Tichom oceáne vybuchla obávaná podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Po veľmi silnom a hlasnom výbuchu stúpala do vzduchu horúca para do výšky 15 km, ktorú zachytili aj satelity. 

Podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, nachádzajúca sa v súostroví Tonga v južnom Tichom oceáne, v nedeľu vybuchla, ako informovalo Poradné centrum pre sopečný popol (VAAC) Wellington.

Erupcia začala v nedeľu večer okolo 20.30 hod., kedy došlo k veľmi hlasnej a silnej explózii, ktorú dokonca počuli v oblasti, ktoré je od sopky vzdialené 260 km severovýchodne. Erupcia bola taká prudká a hlasná, že ju počulo niekoľko ľudí vo Vava'u. 

Na satelitných snímkach získaných 20. decembra o 17:50 UTC bola pozorovaná erupcia na vysokej úrovni do výške 15 km nad hladinou mora. Túto erupciu bolo vidieť aj z vesmíru. 

Výbušná interakcia s vodou

Sopka vyprodukovala obrovské množstvo pary a menšie množstvo sopečného popola. Sopka aj dnes chrlila horúcu paru a je otázne, do kedy bude aktívna. 

Merania koncentrácií SO2 v atmosfére založené na satelitoch Sentinel-5 a TROPOMI zaznamenali približne 9 kiloton rozšírených koncentrácií na sever od sopky, informuje Volcano Discovery.

Z dostupných satelitných snímok a obrázkov je pravdepodobné, že prítomnosť vody spôsobuje významnú výbušnú interakciu (freatomagmatickú aktivitu) vody a magmy.

Erupcia zničila život na ostrove

Posledná erupcia tejto sopky nastala 19. decembra 2014 a skončila 23. januára. Erupcia vtedy vytvorila nový ostrov, asi 65 km severozápadne od Nuku'alofa, Tonga, ktorý je tam dodnes.

Ničivejšia erupcia však nastala v roku 2009, kedy sopka vychrlila obrovské množstvo pary, dymu, popola a pemzu, ktorá pokryla takmer celý ostrov čiernym popolom. Táto erupcia zničila všetku vegetáciu na ostrove. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd