Vybuchla obávaná sopka s tragickou minulosťou

Vybuchla obávaná sopka s tragickou minulosťou
Indonézia Veronika Salayová

V Indonézii na ostrove Jáva v zaľudnenej oblasti vybuchla aktívna sopka Merapi. Je to jedna z najobávanejších sopiek na ostrove, ktorá má na konte mnoho erupcií s tragickými následkami.

Centrum pre výskum a vývoj technológie geologických katastrof (BPPTKG) Yogyakarta oznámilo v pondelok erupciu sopky.

Merapi je aktívny stratovulkán v centrálnej časti Jávy, ktorý v pondelok chrlil oblaky dymu s popolom do výšky troch kilometrov.  

Veľké oblaky popola boli viditeľné z niekoľkých miest ako Jogjakarta, Magelang, Boyolali a Klaten v strednej Jave. Tri kilometre od krátera vyhlásili ochrannú zónu.

Merapi v preklade znamená Hora ohňa. Je to jedna z najaktívnejších sopiek v celej Indonézii. Od roku 1548 bolo zaznamenaných viac ako 60 erupcií.

Najtragickejšia erupcia bola v roku 1930, keď následkom vulkanickej činnosti zahynulo až 1 300 ľudí a v roku 2010 zomrelo 347 ľudí. 

Naposledy sa Merapi ohlásila v júni minulý rok, keď dokonca k erupcii došlo dvakrát. Vtedy prinútila zatvoriť dve miestne letiská. 

V okruhu 10 kilometrov od sopky žije asi 250-tisíc ľudí. 

Indonézski seizmológovia monitorujú viac ako 120 aktívnych sopiek v krajine, pričom Merapi je jednou z najobávanejších sopiek na Jáve pre svoju tragickú históriu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd