Vyhlásili kalamitu: Úraduje víchrica Petra a silné sneženie

Vyhlásili kalamitu: Úraduje víchrica Petra a silné sneženie
Peter Minárik

Víchrica Petra dnes pustoší naše územie. Zatiaľ čo dopoludnia spôsobovala problémy predovšetkým na západe Slovenska, tak aktuálne sa problémy presúvajú smerom na východ. Na strednom Slovensku už vyhlásili v súvislosti s popadanými stromami kalamitu.

Na našom území dnes vystrája veľmi silný vietor, ktorý súvisí s tlakovou nížou Petra, ktorá sa práve v týchto chvíľach presúva našim územím smerom na východ. Zatiaľ čo na západnom Slovensku mali hasiči a energetici plné ruky práce najmä dopoludnia, tak vo večerných hodinách zamestnáva hasičov počasie predovšetkým na strednom Slovensku. V noci zasiahne silný vietor východné Slovensko.

Vietor dosiahol až 165 km/h

Intenzívny vietor dnes priniesol na západné Slovensko nárazový vietor s rýchlosťou až 100 km/h. Spomedzi nižších polôh bol najsilnejší vietor zaznamenaný v Nitre, kde vietor dosiahol náraz silu 105 km/h. Vietor spôsoboval veľké problémy. Vyvracal stromy a strhával strechy.

Hasiči pre silný vietor zasahovali počas utorka na Slovensku pri 253 udalostiach. Najčastejšie ich privolávajú k popadaným stromom, uvoľneným strešným krytinám a zatopeným priestorom. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Na horách bol vietor ešte silnejší. Na Chopku dosiahol náraz 165 km/h a je vysoko pravdepodobné, že počas nasledujúcich hodín bude táto hodnote prekonaná. 

Petra vyvracia stromy a spôsobuje kalamitu

Veľké problémy v súvislosti s vetrom majú na strednom Slovensku. Bez elektrickej energie je už 4000 domácností a energetici očakávajú že ich počet ešte počas noci výrazne stúpne. Energetici preto vyhlásili kalamitu. Bez elektriny sú aktuálne oblasti ako Podkonice, Tále, Kolárovice, Chopok, Nová Baňa, či Partizánska Ľupča. 

Problémy spôsobuje aj sneženie. Neprejazdné sú v týchto chvíľach pre nákladnú dopravu horské priechody Donovaly a Príslop. 

Počas noci bude naše územie naďalej trápiť intenzívne sneženie a to predovšetkým sever územia. Na strednom a východnom Slovensku bude taktiež fúkať silný vietor, ktorý sa na západe rozfúka taktiež už počas zajtrajšieho dopoludnia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd