Vyhliadka do konca apríla: Kedy sa oteplí a vráti sa jarné počasie?

Peter Minárik

Slovensko zažíva bláznivý apríl. Prvý aprílový deň bol letný a následne prišlo ochladenie, ktoré tu máme až doteraz. Vyhliadky počasia do konca mesiaca pritom nie sú optimistické.

Začiatok apríla na naše územie priniesol slnečné a veľmi teplé počasie, ktoré prinášalo teplotné rekordy. Spomeňme, že teploty sa na našom území šplhali až nad +25 °C. Takéto počasie nám len ukázalo, čo nás asi tak čaká v lete.

Potom prišlo výrazné ochladenie a prepad studeného vzduchu, ktoré sa v našej oblasti vystupňovalo po Veľkej noci a trvá dodnes. Čo nás však čaká v nasledujúcich dňoch ?

Budeme pod vplyvom tlakových níži

Vyhliadky nie sú príliš optimistické. Predpovedajú, že dominantný vplyv na vývoj počasia v našej oblasti aj počas nasledujúcich dní budú mať oblasti nižšieho tlaku vzduchu a súčasne príliv chladného vzduchu.

Cez našu oblasť by mali postupovať jednotlivé oblasti nižšieho tlaku vzduchu, ktoré budú postupovať z oblasti Jadranského mora, cez vnútrozemie až nad Pobaltie.

Naša oblasť by mala byť pravdepodobne až do konca apríla pod vplyvom oblastí nízkeho tlaku vzduchu, ktoré na našom území zabezpečia oblačné a sychravé počasie.

Oblačno a chladno

Numerické predpovedné modely očakávajú, že nasledujúce dni bude v našej oblasti panovať oblačné až zamračené počasie s častými zrážkami, ktoré by mali byť aj na severe vo forme dažďa. Slnečných lúčov nás tak podľa aktuálnych vyhliadok do konca mesiaca čaká len veľmi málo.

Okrem toho, že bude oblačno a sychravo, tak nás čakajú aj nízke teploty, ktoré by sa mali počas dňa pohybovať len od +10 do +18 °C, čo je na súčasnú dobu pod hranicou dlhodobého teplotného normálu.

Až do konca mesiaca teda jarné, slnečné dni s teplotami nad +20 °C príliš nečakajte. Apríl by sa mal niesť v znamení oblačného, upršaného a chladného počasia. Vývoj deň po dní môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd