VYHLIADKA: Kedy príde zima na Slovensko? Zrejme ešte v novembri

Peter Minárik

V najbližších dňoch sa na našom území neočakáva výraznejšia zmena v charaktere počasia. Naďalej by malo prevládať ustálené, inverzné počasie. To by sa však malo zmeniť v poslednej novembrovej dekáde, kedy sa na našom území očakáva ochladenie a možné je, že dorazí aj sneženie.

Prvá polovica novembra prináša na Slovensko prevažne ustálené počasie. Počasie je už niekoľko dní pod vplyvom jednotlivých oblastí vyššieho tlaku vzduchu, ktorá zabezpečuje stabilné, no inverzné počasie na našom území bez zrážok.

Takýto charakter počasia by na našom území mal prevládať aj v nasledujúcom týždni. Počasie tak bude prevažne inverzné.

Črtá sa však, že zmena príde až v posledných novembrových dňoch, kedy sa do našej oblasti môže prepadnúť chladnejší vzduch. Ten by mal priniesť pokles teplôt pod hranicu dlhodobého teplotného priemeru a pri vhodných podmienkach by sa sneženie mohlo objaviť aj v nižších polohách. Bude teda Katarína na ľade?

Nasledujúci týždeň k zmene nedôjde

Počasie na Slovensku už niekoľko dní ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou. Po jej zadnej strane prúdi do našej oblasti od juhu teplejší a vlhší vzduch. Teplo však v nižších polohách rozhodne nepanuje.

Vytvára sa totiž inverzná vrstva a teplý vzduch sa teda prejavuje predovšetkým vo vyšších hladinách, najmä v oblasti hôr. Napríklad vo štvrtok bolo na Skalnatom plese až nezvyčajných +16 °C. V nižších polohách je teplejšie len vtedy, ak sa inverzná vrstva rozruší a napríklad sa prejaví fénový efekt, ako sa to udialo včera na Liptove, kde bolo až +15 °C.

Aj naďalej bude počasie na Slovensku pod vplyvom tejto tlakovej výše so stredom nad východnou Európou a k miernej zmene dôjde v druhej polovici týždňa. Od západu bude zasahovať ďalší výbežok vyššieho tlaku vzduchu a zrážky sa tak neočakávajú. Súčasne sa teploty príliš nezmenia. K zmene dôjde zrejme až ten nasledujúci týždeň.

Zmena počasia ku koncu novembra

Podľa aktuálnych predbežných vyhliadok numerických modelov by mohlo dôjsť k určitej zmene na našom území až v dňoch okolo 22. novembra. Vyzerá to totiž tak, že zo Škandinávie sa nad východnú Európu a Pobaltie dostanú tlakové níže, ktorý sú schopné do našej oblasti vtiahnuť chladný vzduch a zimné počasie.

Zvyčajne sa totiž stáva, že po okraji tlakovej níže, ktorá sa nachádza nad východnou Škandináviou, či nad Pobaltím k nám vpadne od severu studený, pôvodom arktický vzduch a k tomuto by mohlo dôjsť okolo Kataríny.

Vyhliadky počasia teda naznačujú, že po 22. novembri by vpád studeného vzduchu mohol priniesť pokles denných teplôt na hodnoty od 0 do +6 °C a pri takýchto teplotách sa na severe očakáva sneženie. 

Výraznejšie ochladenie okolo Kataríny

K ochladzovaniu by malo dochádzať postupne a podľa vyhliadok, ktoré sú však veľmi predbežné by sa denné teploty okolo Kataríny mali pohybovať pod hranicou dlhodobého normálu a mali by pribudnúť zrážky. Tie by už mohli priniesť prvé snehové vločky aj do najnižších polôh.

Vyhliadky na takto dlhé obdobie zaručené síce nie sú, no trend vývoja počasia naznačuje, že po 22. novembri by sa malo na našom území ochladzovať a pri vhodných podmienkach sa dočkáme aj prvého snehu. Viac o vývoji na tieto dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd