VYHLIADKA na jeseň a zimu: Tuhá zima zatiaľ nehrozí. Snehu bude tento rok o čosi viac

Peter Minárik

Prvá časť meteorologickej jesene je za nami a priniesla relatívne teplé i keď suché počasie. Ako to však bude vyzerať v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch? Kedy sa očakáva príchod výraznejších mrazov a nebodaj aj príchod sneženia?

Počnúc prvým septembrom začala na našom území meteorologická jeseň, ktorá končí posledným novembrovým dňom. Aktuálne sa tak nachádzame už v druhej polovici jesene a počasie ešte neprinieslo žiaden nádych zimy.

Zatiaľ sa sneženie vyskytovalo len v oblasti hôr. Prvé snehové vločky sa objavili už aj mimo Vysokých Tatier i keď práve v Tatrách napadlo počas jesene zatiaľ najviac snehu. 

Na Lomnickom štíte sme evidovali jednu z najvýraznejších snehových nádielok počas uplynulých jesení. Na Lomnickom štíte nám už napadlo viac ako 80 cm, pričom aktuálna snehová pokrývka je na úrovni 39 cm.

Ani v tých najvyššie položených obývaných oblastiach na severe nášho územia sa zatiaľ nevyskytli snehové vločky a nižšie polohy sa začínajú pomaly opäť trápiť so suchom. Zrážok je opäť málo, nepršalo výdatne už niekoľko týždňov, a zrážkový deficit sa len prehlbuje.

Čo nás však čaká v nadchádzajúcich dňoch? Aká bude zima? Príde do konca jesene závan zimy, ktorý by priniesol prvé snehové vločky alebo sa snehu dočkáme až v decembri?

Jeseň bude zatiaľ teplá

Ešte v lete nám klimatologické vyhliadky naznačovali, že tohtoročná jeseň by mala byť nadpriemerne teplá. V porovnaní s dlhodobým teplotným normálom by mala byť priemerná jesenná teplota o 1 až 2 °C vyššia.

Zatiaľ tieto vyhliadky vychádzajú pomerne presne a podľa prognóz na najbližšie týždne a dlhodobých rozšírených vyhliadok na zimu sa zdá, že tohtoročný koniec jesene a zima by nemala byť nejaká mrazivá, ale skôr normálna.

Podľa týždňových vyhliadok na nasledujúce obdobie máme pred sebou relatívne teplé dni. Do polovice novembra by malo nielen na našom území, ale aj v takmer celej Európe prevládať teplotne nadpriemerné počasie.

Mierna zmena by mala nastať v druhej polovici novembra, kedy sa podľa vyhliadok ochladí a hrozia prvé výraznejšie mrazy. Nepôjde však o nič dramatické. Z hľadiska priemeru by druhá polovica novembra mala byť teplotne priemerná.

V zime bude viac snehu

Ak ste čítali o tom, že tohtoročná zima bude nejaká mrazivá a mimoriadne chladná, tak vedzte, že to nie je pravda. Podľa klimatologických vyhliadok bude tohtoročná zima, teda obdobie od decembra do februára teplotne normálne až slabo nadpriemerne teplé.

Tohtoročná zima by však v porovnaní s uplynulými piatimi zimami mala byť bohatšia na snehové zrážky.

Očakáva sa totiž pomerne veľa tlaková níží, ktoré by nad naše územie mali prichádzať od juhozápadu z oblasti Stredomoria. V nižších polohách sa bude striedať dážď so snežením, avšak na horách, na strednom a severnom Slovensku by sme mali mať viac snehu ako po minulé roky.

Záver jesene a tohtoročná zima by tak mala byť teplotne normálna až mierne teplá, avšak tohtoročná zima by mala priniesť viac snehu ako po minulé roky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd