VYHLIADKA počasia na január. Aké počasie nás čaká v januári a kedy sa ochladí?

Peter Minárik

Január by mal odštartovať mimoriadne teplým počasím. Teplé počasie však vyvrcholí hneď na začiatku mesiaca a podľa aktuálnych prognóz by sa malo deň čo deň ochladzovať a postupne by mali aj v tých najchladnejších oblastiach nášho územia zavládnuť celodenné mrazy.

Ak sa ešte obzrieme na vývoj počasia v priebehu mesiaca december tak je zaujímavé sa pozrieť na kontrast medzi tým, čo sme zažili na začiatku decembra a čo zažívame na prelome rokov.

V prvej polovici decembra sa do našej oblasti prepadali jednotlivé vlny chladného vzduchu od severu, ktoré priniesli aj do nížin sneženie a silné mrazy. Teploty klesali pod -20 °C, čo je nezvyčajné, zatiaľ čo východ Slovenska zasiahla snehová kalamita.

Mrazivé počasie sa však tesne pred Vianocami zmiernilo a nastúpil veľmi silný odmäk, ktorý sa postaral o to, že z nížin zmizol sneh a snehová pokrývka dostáva zabrať aj na našich horách.

Prelomy rokov budú zaťažkávajúcou skúškou pre snehovú pokrývku na našich horách. Vplyvom teplého prúdenia snehu výrazne ubudne a dokonca budú teploty na horách atakovať historické teplotné rekordy.

Ku koncu sviatočného obdobia by sa však malo počasie začať výraznejšie meniť a jarné počasie, ktoré na našom území zažívame ustúpi zime, ktorá prinesie na Slovensko opäť mrazy a dokonca aj ďalšiu vlnu sneženia.

Prvá polovica januára bude teplá

Už je takmer isté, že až do Troch kráľov nás čaká nadpriemerne teplé počasie. Teploty, ako na Nový rok, kedy tie pôjdu až ku +15 °C sa už neočakávajú, ale stále bude veľmi teplo a teploty sa budú pohybovať v intervale +5 až +11 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu stále nezvyčajne vysoké teploty.

Ochladenie sa črtá až okolo Troch kráľov, kedy teplé, juhozápadné prúdenia vystrieda chladnejšie prúdenie od západu až severozápadu. V rámci tohto prúdenia k nám postúpia jednotlivé frontálne vlny. Počasie teda bude stále teplejšieho charakteru a súčasne bude aj častejšie pršať. Snežiť bude zatiaľ len na horách.

Ochladenie sa črtá až okolo polovice januára. Tu je vysoká pravdepodobnosť toho, že k nám po dlhšej dobe vpadne chladnejší vzduch od severu a jeho príliv by mal pokračovať niekoľko dní. Teploty opäť prinesú aj celodenné mrazy a súčasne sa očakáva aj sneženie.

Ako vidieť na ansámbly pre Bratislavu tak trend na január je jasný. Postupne by sa malo ochladzovať a v prvých dňoch druhej polovice januára by sa malo aj výraznejšie ochladiť.

očakávaný vývoj počasia v Bratislave, zdroj: ECMWF
očakávaný vývoj počasia v Bratislave, zdroj: ECMWF

Januárové počasie by teda do prvej polovice malo byť nadpriemerne teplé a návrat do zimy by mal prísť postupne po Troch kráľoch. Teplotne priemerné počasie na január sa očakáva v polke mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd