Výsledok používania zábavnej pyrotechniky: Zhorené byty v Nitre a zlá kvalita vzduchu po celom Slovensku

Dominik Cenkner

Máme za sebou oslavy nového roka. Aj keď sa apeluje a vyzýva k tomu, aby sa nepoužívali ohňostroje, predsa len si mnohí nevedia povedať. A výsledok? Ten si priblížime v nasledujúcom článku. 

Už pravidelne vám na záver roka prinášame článok o tom, prečo by sme mali povedať rázne nie zábavnej pyrotechnike. A z druhej strany pravidelne prichádzajú tie isté výhovorky -  veď je to len raz ročne, trvá to len pár minút, či zvieratá to nejako prežijú.

Aj noc na prelome rokov 2022 a 2023 ukázala, že bez petárd a delobuchov by sa nám žilo oveľa lepšie. Nehovoriac o minutých financiách, ktoré sa v ťažkých časoch rozhodne dajú použiť aj lepšie. 

V Nitre zhorelo niekoľko bytov

Hneď v prvých hodinách nového roka muselo desiatky ľudí opustiť svoje byty po tom, čo sa hrozivý požiar vyskytol v širšom centre mesta Nitra. 

Oheň okolo 01:30 h zachvátil objekt v areáli, ktorí miestni poznajú ako Polygon. Požiar sa zo strechy dostal aj do bytov. Hasiči s ním bojovali dlhé hodiny, pretože vždy naberal na sile. 

Príčina požiaru zatiaľ nebola zistená. Na sociálnej sieti koluje informácia, že za nešťastím mal byť, paradoxne, lampión šťastia. 

Prikláňa sa k tomu aj krajský šéf hasičov Róbert Ambra. „Zatiaľ nemáme jasnú príčinu požiaru. Ale bol Silvester, takže sú nejaké indície,“ uviedol. Šťastím je, že z miesta nie sú hlásené vážnejšie zranenia či obete na životoch.