Vzácny fenomén v Maďarsku. V hmle sa objavil tzv. Brockenov prízrak

Veronika Salayová

V Maďarsku sa v nedeľu podarilo zachytiť pomerne vzácny druh halového javu – tzv. Brockenov prízrak, nazývaný aj horský príznak. Ide o veľmi zaujímavý jav, ku ktorému dochádza najmä v aktuálne prebiehajúcom jesennom období. Tento jav je možné pozorovať aj na našom území.

Veľkolepý úkaz sa podarilo zachytiť maďarskému fotografovi v nedeľu ráno na treťom najvyššom vrchu Maďarska, na Galyatető. Ide o fenomén, ktorý možno pozorovať len za veľmi špecifických podmienok.

Tento halový jav však dokáže aj nahnať strach. Aj preto dostal pomenovanie Brockenov prízrak alebo aj horský príznak.

Je dokonca opradený aj rôznymi strašidelnými poverami. V skutočnosti ide o meteorologický úkaz, ktorý sa vyskytuje na vrcholoch hôr, najčastejšie počas rannej hmly. 

Táto unikátna farebná svätožiara, nazývaná aj gloria (z ang. glory), vzniká, keď je vzduch plný kvapiek dažďa či hmly a tieto kvapky následne rozptýli svetlo. 

Ak na pozorovateľa svieti Slnko nízko nad obzorom, jeho tieň sa potom premietne na oblaky alebo hmlu pod ním.

Ide o enormne zväčšený tieň, ktorý niekedy aj naháňa strach. Pozorovateľ pri pohľade na svoj zväčšený tieň so svätožiarou okolo hlavy má dojem, že ide o akési mystické zjavenie. 

Foto: Zsolt Lucza/Idókép
Foto: Zsolt Lucza/Idókép

Brockenov príznak, akým je tento druh glorie – halového javu, je odvodený od Brockenu, najvyššieho vrcholu Harzu v Nemecku.

Pretože tento vrchol je nad úrovňou oblačnosti a oblasť je často hmlistá, tak vznikajú vhodné podmienky na to, aby pozorovateľ vrhal tieň na vrstvu oblaku. 

V Nemecku tento jav viedol aj k vzniku povesti, v ktorej je pohorie Harz považované za útočisko pre čarodejnice a zlých duchov. 

Tento Brockenov príznak však bol pozorovaný aj na Slovensku. Galériu zachyteného javu nájdete nižšie pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd