Z Turecka evakuujú turistov. Požiare ničia pobrežie. Zabili už 4 ľudí

Antalya, Turecko Peter Minárik

V Turecku sa šíria ohromné požiare, ktoré ohrozujú aj známe letoviská. Z prvých letovísk už začali evakuovať turistov. Situácia sa totiž zhoršuje a podľa predpovedí sa v nadchádzajúcich dňoch ešte zhorší.

Katastrofálne požiare sužujú Turecko. Už niekoľko dní bojujú hasiči s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý vypukol neďaleko známeho letoviska Antalya a už niekoľko dní sa šíri.

Z hodiny na hodinu je situácia kritickejšia a najčernejšie scenáre by sa mali naplniť. Situáciu totiž ešte viac zhorší počasie, ktoré sa do tejto oblasti chystá.

Požiare zabili už 4 ľudí

Požiare vypukli ešte v stredu a to rovno na štyroch miestach. Úrady začali okamžite s vyšetrovaním a podľa všetkého za to môžu podpaľači, ktorí takto ohrozujú hlavnú turistickú sezónu. Požiare vypukli v oblasti Antálye a rýchlo sa rozšírili.

Požiare sa začali v stredu šíriť vplyvom vysokého tepla a silného vetra, ktorý dosahuje v nárazoch rýchlosť až okolo 50 km/h. S požiarom bojuje viac ako 5000 hasičov, ktorí nemajú požiare ani zďaleka pod kontrolou.

Úrady uviedli, že k dnešnému ránu evidujú už 4 obete požiarov a viac ako 180 zranených.

Situácia sa zhorší

Už teraz panuje v oblasti extrémne sucho a teplo, pričom počas víkendu čaká juh Európy, vrátane Turecka neznesiteľné teplo. Teploty by sa mohli šplhať až k hranici okolo +45 °C, čo ešte viac zhorší situáciu v oblasti.

Z postihnutých oblastí prichádzajú šokujúce videá. Takto napríklad zúri požiar v blízkosti letoviska Marmarisa z ktorého evakuujú turistov. Keďže cesty sú neprejazdné, tak záchranári využívajú lode a miestne jachty.

V týchto chvíľach sa v Turecku šíri viac ako 60 požiarov. Hasiči zatiaľ neúspešne bojujú s požiarmi, ktoré zničili už desiatky domov. Do oblasti mieria ďalšie hasičské jednotky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd