Za intenzívne búrky môže aj teplý Jadran. Extrémy neustanú

Peter Minárik

Západ Slovenska má za sebou poriadne búrlivú noc, pri ktorej sa mnohí nevyspali. Pokojnú noc nemajú za sebou ani hasiči, ktorí mali niekoľko výjazdov.

Prvé septembrové hodiny prinášajú nad naše územie veľmi intenzívne búrky. V sobotu sme extrémne búrky zaznamenali najmä v našom hlavnom meste, kde takmer v celom meste spadlo od 50 do 75 mm zrážok.

Cez 100 mm v Bratislave

Najvýdatnejšie pršalo v Novom Meste v oblasti Krasňany. Tu zrážkomerná stanica PWS zaznamenala počas búrky až 113 mm zrážok. Pre lepšiu predstavu si môžete toto prerátať na množstvo vody: 113 litrov na meter štvorcový pôdy.

Keď takéto intenzívne zrážkové úhrny spadnú na väčšiu plochu a najmä v meste, kde je veľká časť asfaltu, betónu a málo zelene, ktorá by vedela absorbovať vodu, tak výsledok je jasný. V Bratislave ste sa mohli v 1. septembrový deň člnkovať a túto noc sa mohli člnkovať aj na ďalších miestach západného Slovenska.

Voda potrápila aj stred a Oravu

Počas včerajšieho dňa sa silné búrky vyskytli opäť. Úradovali predovšetkým na strednom Slovensku. Najhoršie dopadla Orava, kde sa vyskytli dve výrazné búrkové vlny. Najvýraznejšie napršalo v Zázrivej, kde len v priebehu popoludnia napršalo 45 mm.

Intenzívne nočné búrky na západe

To, čo sa však udialo počas uplynulej noci sa na našom území tak často nevidí. Západ Slovenska zasiahla najintenzívnejšia séria búrok počas tohto roka. Západ zasiahli až štyri vlny búrok, ktoré spolu priniesli extrémne zrážkové úhrny. 

Na mnohých miestach od Myjavy, cez Trnavu, Nitru až po Komárno spadli výdatné zrážky od 50 až do 70 mm.

Čo spôsobilo silné búrky ?

To, čo sme zažili v noci na západe sa môže počas septembra opakovať. Extrémy nám hrozia počas celej jesene.

Tento rok bol totiž extrémne teplý. Teploty zdolávali rekordy. Pripomenieme, že extrémy sme zaznamenali už skoro na jar. Tohtoročný apríl bol najteplejší v histórii meteorologických meraní a nadpriemerne teplé boli aj nasledujúce mesiace.

Leto prinieslo taktiež mimoriadne vysoké teploty a teplé počasie ohrievalo aj európske moria. Napríklad Baltské more bolo tak teplé, že sa premnožili sinice.

Extrémne teplé je aj Jadranské more, na čo už v lete upozorňovali klimatológovia, ktorí silu Jadranu poznajú veľmi dobre.

Teplejší Jadran = väčšie extrémy

Mimoriadne teplé Jadranské more môže aj za búrkovú situáciu v uplynulých dňoch a v uplynulých hodinách.

Cez našu oblasť postupuje studený front, no k tomu sa počas víkendu nad Jadranským morom prehĺbila tlaková níž, ktorá môže aj za nočné búrky.

Táto tlaková níž sa totiž postarala o prísun vlhkosti. Nad Jadranom dochádzalo vplyvom veľmi teplej povrchovej vody k silnému odparu. Tento teplý a vlhký vzduch teraz okolo tejto tlakovej níže prúdi cez Balkán až nad naše územie.

A práve v tomto vzduchu sa tvoria intenzívne búrky, ktoré sa vyskytujú od Chorvátska, cez Maďarsko, naše územie až nad oblasť Moravy.

Búrková situácia sa na našom území upokojí, až keď táto tlaková níž prestane byť zásobárňou vlhkého vzduchu. Stane sa tak až v stredu, kedy sa tlaková níž vyplní. Dovtedy tak počítajte s intenzívnymi búrkami.

Extrémy hrozia aj na jeseň a v zime

Teplé vody Jadranu, ale aj Stredozemného mora, však môžu mať vplyv aj na počasie u nás počas jesene a zimy. V morských oblastiach dochádza v tomto období k prehlbovaniu tlakových níží, ktoré prinášajú veterné a upršané počasie.

Ak následne tieto tlakové níže putujú aj do našej oblasti, tak prinášajú nad Slovensko výdatné zrážky. Často teda býva jeseň upršaná a zima zasnežená. Teplé vody európskych morí sa tak môžu postarať aj v nasledujúcich týždňoch o extrémy v Európe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd