Začalo sa obdobie tornád. Ktorý jarný deň je vrcholom tornádovej sezóny?

Veronika Salayová

Teplé jarné mesiace predpovedajú nebezpečnú sezónu tornád. Odborníci prišli s novou analýzou, podľa ktorej pripadá vrchol tornádovej sezóny na mesiac máj. Vypočítali aj presný dátum sezóny nebezpečných tornád.

Pravdepodobne ste už počuli, že 10. september je vrcholom atlantickej hurikánovej sezóny. Ale tornádová sezóna má tiež vrchol, podľa novej analýzy spoločnosti AccuWeather.

Jar znamená začiatok otepľovania a meniacich sa podmienok na severnej pologuli, čo tiež znamená, že nebezpečenstvo pre vznik tornád začína stúpať. 

Národná meteorologická služba (NWS) vedie od roku 1950 databázu správ o tornádach, ktorá poskytuje 70-ročný prehľad o výskyte tornád v Spojených štátoch. Na základe týchto poznatkov meteorologická spoločnosť AccuWeather vytvorila analýzu s presných dátumom vrcholu tornádovej sezóny.

Najviac tornád sa podľa tejto analýzy vyskytuje v apríli, máji a júni, pričom najrušnejším mesiacom pre aktivitu tornád je máj, pričom dátum s najväčším počtom správ o tornáde je 25. máj.

Zdroj: AccuWeather
Zdroj: AccuWeather

25. máj je dňom s najvyšším počtom hlásení, ktorý obsahuje 649 tornád v rokoch 1950 až 2020 v USA. Od roku 2004 bolo každoročne 25. mája hlásené najmenej jedno tornádo na území USA. 

Najmenej tornád pripadá na január

Po júni sa frekvencia tornád začína znižovať až do začiatku augusta, kedy krivka mierne stúpne, a to v septembri a novembri.

Hlavný meteorológ AccuWeather Jonathan Porter vysvetlil dôvod nárastu jesenných tornád. Podľa jeho slov zostávajúce teplo z konca leta sa stretáva s prichádzajúcim chladnejším vzduchom zo severu, čo napomáha vzniku tornád. 

Štatisticky vzaté, najmenej pravdepodobný dátum, kedy vidieť tornádo, je 16. január. Na tento deň pripadá najnižší počet tornád. To však neznamená, že v tento deň žiadne tornádo nevznikne. Počas 70-ročného obdobia bolo 16. januára hlásených v USA len 11 tornád. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd