Začína neskoré leto. Slovensko však čakajú aj prvé mrazy

Peter Minárik

Počas nasledujúcich dní nás čaká neskoré leto. Teploty budú nadpriemerne vysoké a počasie bude stabilné bez zrážok. Takto to bude trvať ešte niekoľko dní, no noci a rána už budú veľmi chladné.

Záver augusta priniesol na naše územie skôr jesenné počasie, ktoré prinieslo veľa zrážok a pomerne nízke teploty, ktoré sa pohybovali výrazne pod hranicou dlhodobého teplotného normálu.

Začiatok septembra však priniesol presný opak. Síce už máme jeseň, no počasie je letné a v nasledujúcich dňoch bude čoraz teplejšie. Jedinou nevýhodou je azda len fakt, že nadchádzajúce dni nám hrozia ranné mrazy. Prečo?

Čakajú nás vysoké teplotné výkyvy

Problémom totiž bude to, že do našej oblasti sa bude od severovýchodu dostávať studený, suchý vzduch. To, že je studený samo o sebe problém príliš nie je, avšak to, že je suchý už predstavuje ohrozenie.

V tomto ročnom období je Slnko ešte silné, čo spôsobí to, že sa počas dňa bude tento teplý vzduch veľmi dobre a rýchlo prehrievať. Suchý vzduch sa totiž ohreje rýchlejšie ako vlhký, čo bude prinášať počas dňa nadpriemerne vysoké teploty.

No počas noci bude dochádzať k presnému opaku. Pri vyjasnení sa studený a suchý vzduch vynikajúco prechladzuje a tak teploty budú klesať rýchlo nadol.

Cez deň aj +25 °C, ráno mrazíky

Slnečné lúče tak budú vzduch veľmi dobre a rýchlo ohrievať. Nasledujúce dni nás čakajú teploty, ktoré sa dostanú na +18 až +25 °C. V druhej polovici budúceho týždňa bude ešte teplejšie a teploty v najteplejších lokalitách Slovenska budú stúpať nad hranicu +25 °C.

Noci a rána však budú chladné a prvá chladná noc bude už tá nasledujúca. Teploty sa počas noci budú na mnohých miestach Slovenska dostávať pod hranicu +10 °C, pričom v dolinách a v kotlinách bude ešte chladnejšie a teploty budú klesať k 0 °C.

Toto sú však teploty pre výšku dvoch metrov nad zemou. Mráz tak zatiaľ hrozí len v najchladnejších lokalitách, avšak aj v nižších polohách budú teploty v prízemnej vrstve klesať ešte nižšie. 

Na strednom a severnom Slovensku môžu teploty v nasledujúcich dňoch klesať pri zemi až k -4 °C a tak nadchádzajúce noci a rána môžu spôsobiť škody na poľnohospodárskych plodinách.

Takéto stabilné počasie by malo na našom území pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. Viac o vývoji nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd