Záhradkári a pestovatelia by sa mali mať na pozore. Nočné teploty klesnú hlboko pod nulu

Dominik Cenkner

Biela sobota, resp. po novom Svätá sobota, priniesla najmä na sever sneženie. Ochladenie ako také sme však pocítili na celom Slovensku a budeme ho cítiť aj v ďalšie dni a noci.

Práve na nočné teploty sústreďujeme pozornosť v tomto článku. Tie totiž budú niekoľko dní klesať pod bod mrazu. A to aj pomerne hlboko.

Táto informácia určite nepoteší záhradkárov či pestovateľov. Mráz totiž môže zničiť úrodu jednotlivých plodín či stromov a kvetov.

Mrznúť začne už dnes v noci

Po prednej strane tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad Dánskom, k nám bude prúdiť chladný vzduch od severovýchodu. Okrem toho vo vyšších vrstvách ovzdušia sa od severovýchodu presunie nad západnú Ukrajinu tlaková níž.

Noc zo soboty na nedeľu preto bude zväčša jasná až polooblačná, ojedinele bude zamračené nízkou oblačnosťou. Vyskytnúť sa môžu aj slabé snehové zrážky. Pozorovanie „Ružového Mesiaca“ preto môže byť miestami ťažšie.

Nočná teplota klesne na +3 °C až -2 °C. V Žilinskom kraji, na Horehroní a Spiši bude aj chladnejšie, a to okolo -4 °C.

Mráz sa tak v dnešnú noc, ako aj v priebehu nasledujúcich nocí, môže vyskytnúť aj v nížinách. Nízka teplota tak predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre vegetáciu v rôznej fenologickej fáze.

Očakávaná nočná teplota na Slovensku zo soboty na nedeľu 17. apríla, zdroj: meteologix.com
Očakávaná nočná teplota na Slovensku zo soboty na nedeľu 17. apríla, zdroj: meteologix.com

Kedy prestane mrznúť?

Predpovede na najbližšie dni hovoria celkom jednoznačne - s mrazmi treba počítať až do štvrtka. Teplota nad 0 °C by na celom Slovensku počas noci mala vystúpiť až v noci zo štvrtka na piatok 22. apríla.

Od noci z nedele na pondelok 18. apríla by nočné teploty mali klesnúť ešte nižšie, ako tomu bude dnes, a to až k -5 °C. Navyše, v priebehu týchto dní treba počítať aj so snežením, o ktorom sme vás informovali v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd