Zajtra dorazí ďalšia vlna dažďa, bude aj snežiť

Zajtra dorazí ďalšia vlna dažďa, bude aj snežiť
Ľubomír Franko

Na viacerých miestach od rána prší. Pršť bude aj naďalej, dôvodom je studený front, ktorý sa nad našim územím vlní. 

Počas noci sa nad naše územie nasunula oblačnosť spojená so studeným frontom. Ten sa nad našim územím vlní a prináša početnejšie zrážky. Pršať bude aj zajtra, ukážu sa aj snehové vločky. 

Počas noci začalo pršať na juhu západného Slovenska. Postupne sa zrážky rozšírili na veľkú časť západného Slovenska a zrážky ešte neutíchli.

Úhrn zrážok za 24 hodín k 16:00, zdroj: SHMÚ
Úhrn zrážok za 24 hodín k 16:00, zdroj: SHMÚ

Od rána napršalo na mnohých miestach už 5 až 15 mm zrážok. Miestami, najmä v Banskobystrickom kraji to bolo aj viac ako 20 mm (Králiky - 26,3 mm).

Počas noci sa zrážky presunú aj nad východné Slovensko a zajtra bude pršať opäť na celom území. Objaviť sa môžu aj snehové vločky. 

Zajtra dorazia ďalšie výdatné zrážky, bude aj snežiť

Počas zajtrajšieho rána dorazia nad naše územie od juhu ďalšie zrážky. Postupne sa rozprší na strednom ale aj východnom Slovensku. Zrážok bude postupne pribúdať a vyskytovať sa budú až do večera.

Počas dňa k nám od začne za studeným frontom prúdiť od západu studený vzduch, ktorý sa prejaví najmä na horách a na severe Slovenska.

V týchto oblastiach sa môže prechodne vyskytnúť sneženie aj od stredných polôh, približne od nadmorskej výšky 800 metrov.

Na horách bude výlučne snežiť a napadnúť môže aj viac ako 10 cm čerstvého snehu. Sneženie sa zajtra popoludní očakáva aj na Orave, sneh sa ale bude topiť.

Úhrn zrážok do pondelku 0:00
Úhrn zrážok do pondelku 0:00

Od zajtrajšieho rána do večera by malo napršať ešte od 20 do 50 mm zrážok, najviac by ich malo spadnúť na hraniciach Banskobystrického a Košického kraja. 

Teploty poklesnú, chladno bude na severe a západe

Studený front rozdelí počas zajtrajšieho dňa Slovensko na chladnejšiu severozápadnú a teplejšiu juhovýchodnú polovicu. Zatiaľ čo na severe bude okolo +4 °C a na západe okolo +8 °C, na juhu a východe bude +8 až +14 °C, pričom najteplejšie bude na krajnom juhovýchode.

Maximálne denné teploty v nedeľu
Maximálne denné teploty v nedeľu

Teploty by sa po prechode frontu mali na západe dostať na dlhodobý priemer, no východ Slovenska by mal aj počas ďalších minimálne 7 dní ostať v teplom južnom prúdení.

Teploty budú preto na východe aj naďalej nadpriemerné, na západe už budeme pociťovať teploty na úrovni dlhodobého priemeru. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd