Zajtra dorazí vlna intenzívnych búrok. Pozrite si kde a kedy

Zajtra dorazí vlna intenzívnych búrok. Pozrite si kde a kedy
Ľubomír Franko

Už zajtra začne naše územie ovplyvňovať zvlnený studený front. Na mnohých miestach sa budú vyskytovať intenzívne búrky, ktoré prinesú krupobitie a nárazový vietor.

Počas zajtrajšieho dňa sa bude cez strednú Európu ďalej na východ presúvať studený front. Ten sa začne nad Českou republikou vlniť. Pred frontom, ktorý sa bude tiahnuť od Pobaltia až po centrálne Stredomorie, bude do našej oblasti prenikať teplý a vlhký, morský vzduch. 

Výborné podmienky na silné búrky

Naše územie sa počas celého zajtrajšieho dňa bude nachádzať v oblasti silného, južného výškového prúdenia. Zároveň sa bude vzduch počas dňa výraznejšie labilizovať, tvoriť sa v ňom preto budú početné búrky.

Kvôli priaznivej dynamike prostredia (vhodný strih vetra a aj hodnoty instability CAPE) sa budú búrky dobre organizovať. Očakávame, že akákoľvek silnejšia búrková bunka sa v takýchto podmienkach pretvorí do supercelárnej štruktúry.

Búrky prinesú intenzívne krupobitie a lejaky

Supercely sú búrky, ktorých rotujúci výstupný prúd je dobre oddelený od zostupného prúdu vzduchu. Búrka má tak zabezpečený stály prísun vlhkosti a preto je aj dlhšie trvajúca, intenzívnejšia. Očakávame, že supercelárne búrky môžu počas zajtrajšieho dňa priniesť veľké krúpy, ktoré môžu dosahovať od 1 do 3 cm v priemere, prípadne môžu byť sprevádzané väčším množstvom malých krúp. 

Okrem krupobitie budú búrky vo vlhkom prostredí sprevádzané aj intenzívnymi zrážkami pri ktorých môže napršať lokálne okolo 40 mm, ojedinele aj viac. 

Kedy a kde sa vyskytnú?

Prvé búrky by sa mali tvoriť už dopoludnia a to spočiatku v hornatejších oblastiach. Tie by ale nemali byť zatiaľ intenzívne, prinesú najmä výraznejšie zrážky. 


Intenzívnejšie búrky by mali začať vznikať okolo poludnia v oblasti severného Maďarska a južnej polovice Slovenska. Postupovať budú ďalej na sever a prinášať budú vyššie spomenuté javy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd