Zasnežené ráno na východe. Vlaky majú stále problémy. Aká je situácia na cestách?

Veronika Salayová

Na východnom, severnom a v častiach stredného Slovenska sa obyvatelia zobudili do bieleho zasneženého rána. Električky v Košiciach už jazdia, no vlaky majú stále problémy. Aká je situácia na cestách?

Sneh v kombinácii so silným vetrom počas nedele spôsobil nemálo problémov, najmä na východnom Slovensku. Mimo vozovku sa ocitlo množstvo vozidiel, kamióny mali veľké problémy, rovnako tak vlaky a električky.

Hasiči mali plné ruky práce s odstraňovaním popadaných konárov a stromov a s nehodami na cestách. Aj energetici mali čo robiť, keďže ťažký sneh a vietor poškodil elektrické vedenia, v dôsledku čoho sa až 5000 domácností ocitlo vez prúdu. 

Mesto Prešov vyhlásil v nedeľu stav nebezpečia, Košice kalamitnú situáciu 1. stupňa. V nedeľu podvečer sa situácia upokojila, keďže sneh ustal a rovnako tak aj vietor. Cez noc však snehu ešte pribudlo a na mnohých miestach sneží aj v ranných hodinách.

Cestári v uliciach

Cestári boli v uliciach do nočných hodín, aby zabezpečili plynulú jazdu v Košiciach počas dnešného rána. „V uliciach mesta je 44 mechanizmov zimnej údržby, ktoré čistia komunikácie od snehu a ľadu. Prioritou je sprejazdnenie električkových tratí, ulíc v kopcovitom teréne a ciest a chodníkov v okolí zdravotníckych zariadení,“ uvádza pre TASR košický magistrát. Vodičov a chodcov zároveň žiadajú o opatrnosť a ohľaduplnosť.

Dobrou správou je, že v Košiciach po včerajšku už jazdia všetky električky. Situácia v cestnej doprave sa zlepšuje, no vlaky majú stále problémy. Aj dnes mnohé vlaky na východnom Slovensku nejazdia alebo majú meškanie. 

Z dôvodu pretrvávania nepriaznivých poveternostných podmienok v oblastiach Košice, Nižná Šebastová a Spišská Nová Ves je stále platný I. kalamitný stupeň.

Kde jazdiť opatrne?

Znížená viditeľnosť do 100 m je dnes ráno z dôvodu silného sneženia v lokalitách Čierne-Polesie, Milhosť, Podzávoz, Turňa nad Bodvou, Čadečka a Skalité, informuje Slovenská správa ciest. 

V úseku ciest I/78 Príslop - Hruštín a III/2247 Malatiná sa tvoria snehové jazyky a záveje. Horské priechody Dobšiná a Donovaly sú pre nákladné vozidlá uzavreté v oboch smeroch. 

Ostatné cesty sú zjazdné, aj keď sa na nich nachádza vrstva kašovitého snehu. Aj napriek tomu jazdite dnes na východnom Slovensku veľmi opatrne. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd