Zatmenie Slnka nás čaká už o pár dní. O koľkej nastane a ako ho pozorovať?

Peter Minárik

Už o niekoľko dní nás čaká veľmi zaujímavá astronomická udalosť. Čiastočné zatmenie Slnka bude viditeľné z celého územia Slovenska, no samozrejme len za predpokladu, že nám bude aj priať počasie.

Mnohé časti Európy a Ázie už čoskoro čaká zaujímavé vesmírne divadlo. Medzi Slnkom a Zemou bude prechádzať Mesiac, ktorý vrhne na našu planétu tieň. Tento jav je nazývaný ako zatmenie Slnka.

Pôjde o čiastočné zatmenie Slnka, ktoré bude možné pozorovať z mnohých oblastí Európy ako aj Ázie. Kedy nastane a ako ho sledovať?

Zatmenie Slnka nastane v utorok predpoludním

K tejto zaujímavej astronomickej udalosti dôjde už o pár dní a to presne v utorok 25. októbra od približne 11:15.

Čiastočné zatmenie Slnka začne v severných regiónoch Slovenska o 11:15, pričom v Košiciach a v Bratislave začne vesmírne predstavenie od približne 11:17. Maximálne štádium by na Slovensku malo nastať medzi 12:20 až 12:23.

V maximálnom štádiu pokryje Mesiac na východe Slovenska zhruba 37 % slnečného disku. V Bratislave to bude len okolo 31 %. Platiť bude, že čím severovýchodnejšie sa budete nachádzať, tak tým bude čiastočné zatmenie Slnka výraznejšie.

Pri pohľade na Slnko začne Mesiac zahaľovať Slnko z jeho vrchnej časti. Na videu si môžete pozrieť ako čiastočné zatmenie Slnka bude prebiehať.

Celé vesmírne divadlo by sa na našom území malo skončiť krátko po 13:30.

Nadchádzajúce čiastočné zatmenie Slnka bude najvýraznejšie v oblasti centrálneho Ruska a v oblasti Kazachstanu, kde Mesiac zahalí aj viac ako 80 % slnečného disku. 

Ďalšie zatmenie až o pár rokov

Čiastočné zatmenie Slnka, ktoré nás čaká o niekoľko dní bude viditeľné samozrejme len v prípade dobrého počasia. To je zatiaľ ešte pomerne otázne. Či teda aj budeme vidieť toto zatmenie Slnka je nateraz otázne.

K ďalšej obdobnej vesmírnej udalosti dôjde až o niekoľko rokov. 12. augusta 2026 sa očakáva v Európe úplne zatmenie Slnka a na Slovensku by malo byť taktiež veľmi dobre viditeľné. Na to si však musíme ešte počkať. Kde bude aktuálne aj nasledujúce zatmenie Slnka najviditeľnejšie nájdete na mapách pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd