Zatmenie Slnka nastane už v utorok. Bude počasie priať a bude zatmenie viditeľné?

Peter Minárik

Už o dva dni nás čaká krásne astronomické predstavenie, a to čiastočné zatmenie Slnka. To však len za predpokladu, že bude priať počasie a zažijeme slnečný deň. Aké teda bude počasie a bude čiastočné zatmenie Slnka z nášho územia viditeľné?

Už tento utorok bude zo západnej Ázie, z oblasti Blízkeho východu, ako aj z Európy možné pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Udeje sa to, že medzi Zem a Slnko vstúpi Mesiac, ktorý tak zahalí časť slnečného disku.

Zatmenie Slnka, či už úplné, alebo čiastočné, je vždy veľmi výnimočná udalosť a veľa ľudí ho aj pozoruje. Napriek tomu, že to, kedy zatmenie Slnka nastane, vieme vypočítať na mnoho rokov dopredu, tak vždy sa nájde niečo, čo pozorovanie môže znemožňovať.

Predovšetkým ide o počasie, ktoré môže radosť z blížiaceho sa zatmenia pokaziť už pár dní pred touto udalosťou. Ako to teda vyzerá tentokrát?

Zatmenie nastane v utorok na obed

K tejto zaujímavej astronomickej udalosti dôjde už v utorok 25. októbra od približne 11:15 hod. Pri pohľade na Slnko začne Mesiac zahaľovať Slnko z jeho vrchnej časti. Na videu si môžete pozrieť, ako čiastočné zatmenie Slnka bude prebiehať.

V maximálnom štádiu pokryje Mesiac na východe Slovenska zhruba 37 % slnečného disku. V Bratislave to bude len okolo 31 %. Platiť bude, že čím severovýchodnejšie sa budete nachádzať, tak tým bude čiastočné zatmenie Slnka výraznejšie. Zatmenie Slnka však bude viditeľné len v tom prípade, ak bude priať počasie. Bohužiaľ, zatiaľ to moc pozitívne nevyzerá.

Oblačnosti bude veľa, ale bude sa vyjasňovať

Počasie na utorok neveští nič dobré a s najväčšou pravdepodobnosťou nebude čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné z mnohých oblastí Slovenska.

Ovplyvňovať nás totiž bude stále frontálny systém spolu s tlakovou nížou, ktorá sa budú presúvať cez naše územie už od pondelka.

Počasie sa začne na našom území zlepšovať až v momente, keď zatmenie Slnka začne. Začiatok týždňa na naše územie prinesie veľa oblačnosti. Ešte aj utorkové ráno bude zamračené.

Oblačnosť sa začne zmenšovať v utorok okolo poludnia od severozápadu. Maximálne štádium čiastočného zatmenia by na Slovensku malo nastať medzi 12:20 až 12:23 hod

Podľa aktuálnych predpovedí by práve v tomto čase malo na väčšine územia prevládať oblačné až zamračené počasie. Na východnom Slovensku, ako aj na väčšine západného a stredného Slovenska nebude čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné. Predsa len sa však nájdu oblasti, kde by sa oblačnosť mala už v tomto čase zmenšiť.

V utorok na poludnie, kedy zatmenie Slnka bude prebiehať, by sa mohlo vyjasniť na Kysuciach, na západnej Orave, na Považí, na Myjavsku a na severe Záhoria. Práve v týchto oblastiach je vysoká pravdepodobnosť, že bude čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné.

Situácia sa ešte môže zmeniť a predpoveď počasia budeme upresňovať. Na mape si môžete pozrieť, ako vyzerá aktuálna predpoveď oblačnosti. Oblasti, v ktorých sa očakáva bezoblačné počasie, sú vyznačené žltou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd